Posts

Showing posts from 2011

Maggi Roll aka Popia Maggi

Image
Hai... rasanye ramai people out there yg suka makan maggi mee kan... nicina pon ske gak tp xdelah slalu... suka meraban try resepi2 baru untuk maggi jugak... last time nicin aada buat popia, so kulit popia tu byk lg berlebih2 kat umah... so mulalah dtg idea nak buat itu ini... sbb nak abeskan kulit popia tu





so ilham kali ni nicina buat maggi roll atau popia maggi nama melayu nye maka langkah2 serta resepi popia maggi ni ada kat bawah k...


Bahan2 : 1. 1 paket maggi mee (can guna mee kari berapi - as usual, my fevret nih) 2. Sebiji telur 3. Carrot - dipotong nipis 4. Kobis - dihiris halus 5. 1 biji cili padi (or leh guna cili merah besar) - dipotong2 6. 1 ulas bawang merah - didadu 7. 1 ulas bawang putih - didadu 8. Secubit garam 9. Kulit popia (of coz)
Cara-cara nye :
1. Rebuskan mi maggi (tanpa perencah) 2. Toskan sehingga kering 3. Masukkan ke dalam mangkuk 4. Buka perencah maggi kari tersebut 5. Tuangkan perencah ke dalam mangkuk berisi maggi tadi dan gaulkan sehingga sebati  (cam …

Daging Bakar & Sambal Pencicah

Image
hmmm... da lama dah aidiladha pegi... dah masuk awal hijrah (muharam) dah pon... tapi masih terasa nak makan daging... hehehe Daging ni paling laku kat umah ni kalo goreng n bakar... So arini can dengan rasa agak rajin nak menghapdet resepi daging bakar ngan air pencicah...  yg can biasa buat kat umah bukan air asam.. slalu can akan buat pencicah yg mcm ni... Pencicah ni mmg resepi turun temurun dari bonda can... menjadi kesukaan kami satu kuarge... boleh dicicah bersama daging, ikan atau ayam bakar... :)

 Selalunya can bakar daging guna bahan perapan lain... tapi arini buat stail laen plak... memandangkan dah tertengok ('ter' ke) masterchef malaysia aritu, yg mana chef jo ada buat grilled daging, perap guna kicap + bwg putih + pepper, so can pon mulalah teringin nak buat jugak... tapi spt biasa, can mmg suka sgt mengolah resepi hehehe... makanya can menambah sedikit bhn2 lain dalm perapan daging tuh..
ok, resepi untuk both daging bakar n sambal pencicah ni ada kat bwh k...
Bahan2 untuk per…

Aiskrim Keladi de Mangga

Image
Wahhh... sesekali amik cuti seronok rasanye... bila ptg panas2 camni teringin nak makan bnda2 yg leh menyejukkan tekak... hmmm plg best dpt makan eskrem... dah la sejuk, manis, sedap, nikmat... wallah best gile...
so.. mkn eskrem saje ke? pekata kita taruk sekali bahan lain yg boleh meningkatkan kesejukan tekak nie... amik sepotong buah, sekurg2 nye ada gak elemen menyihatkan lam hidangan serba kekurgn nie ehehehe... ni adalah resepi paling mudah yg hanya memerlukan 3 bahan dan tidak perlu berpeluh utk menyediakannya... resepi ni dijamin sedap k...
wpon sgt la ringkas dan mudah... tetap mau tulis jugak...
Bahan2 : 1. Aiskrim perisa keladi / yam.. apa2 je lah perisa aiskrim yg korg suka.. janji halal 2. Buah mangga dipotong dadu 3. Chocolate rice
Cara2nya :  - Amik aiskrim 1 scoop (atau berscoop2) - Masukkan buah mangga yg telah dipotoong dadu tadi - Taburkan pula sedikit choc rice... tadaaaa...siap - Sila lah makan sepuas2 nya ya...

Cocktail Sausage Roll - Popia

Image
hmmm... lama nye x hapdet... bz ya amat... kekdg terasa cam menteri kabinet pon ada sbb nk kna pk masalah dunia luar haih... dah namanye keje tpaksa la jugak buat kan... 
so weekend lepas terasa tugas menteri kabinet tu selesai... terus can masuk dapo.. nak berasap serba sedikit.. kasi meriah sket dapo tu sekali sekala
bfast... rasa cam nak mkn popia roll... tapi tgk kntg ada cuma ayam xdek... haih lom shopping brg umah lagi ni... so mari kita membuat resepi ikut suka suki yg penting 1 famili hepi...
yg can buat ni ialah popia roll jek... tapi x taruk inti popia yg beser tuh... can letak cocktail sausage + sedikit sayuran... layan resepi je lah, lg senang
Bahan2 :
ni jek sayur2an yg can taruk... cili carrot and baby romaine lettuce n yg kat bwh ni plak adalah kesemua bhn2 yg digunakan (cuma garam n minyak masak jek xde lam gamba, lupa nak snap sekali harung)
ngikutkan pic kat atas ni : dari kiri : 1. sayur baby romaine leetuce 2. carrot 3. cili besar merah 4. bawang besar (can guna sikit jek, bukan seke…

Resepi Nasi Ayam Sedap

Image
Nasi ayam anyone? hmmm... now nasi ayam nie dah jadi sbg fav mr asben... semenjak terai resepi nih, terus dia tgkap cintan... makan bertambah2 5-6 pinggan... haih... boleh gitu?
yg sebenanye can jumpa resepi nih dari satu blog lama dulu... dah lama dah.. masa tu can lom bukak blog ni pon lagi... ntah apa nama blog pon dah lupe masa tu rajin menggugel resepi sana sini.. gigih nak masak utk famili la kononnye... pastu kalo jumpa resepi pon... mana2 yg x berapa pelik sgt bahan2 nya tuh, can x pnah salin or print... can main ingat2 lam kepala je.. pastu bila tyme nak buat... can buat je ikut suka... agak2 gitu je la kekdahnye. So resepi yg can nak share arini adalah sumbangan hamba Allah yg can x dpt nk recall dari blog mana tu... ditambah dgn olahan dari can sdiri spt biasa...
Makanya, can nak start ngan resepi ayam dulu
Bahan2 untuk Ayam : Ayam- direbus dan ditoskanKemudian : Serai, Bawang putih, Halia, & Sedikit bawang besar - dikisar Pastu bahan2 kisar tu dituangkan ke atas ayam yg tlh dire…

Resepi Sotong Goreng

Image
Jom makan sotong goreng kunyit jom... Bnda simple jek.. tp tayang jugak can ehehe.. xpela kan.. drp xde apa nak hapdet...
Slalu kalo masak haiwan laut berjenis sotong ni.. can suka perah limau nipis / kasturi sikit (sikit jek, x byk).. nak kasi kurang bau dia sket... Tp tgk pada stok kat umah lah... kalo xde, x masukkan jugak... Tp kalo letak, lg best pada can. Moh usha resepi can buat sotong goreng kunyit nih

Bahan2 (portion kecik je ni) :
- Sotong 2-3 ekor - 1 sudu serbuk kunyit - 1 sudu garam - Sedikit perahan air limau nipis / kasturi (sikit je) - Bawang putih 2 ulas - diketuk - Bawang besar 1/2 labu - dihiris - Cili merah 1 tangkai - Carrot - potong2 kan - Cauliflower - potong2 jugak - Baby corn - belah 2 dan potong memanjang

Cara2 : Sotong dibasuh dan ditoskan betul2 supaya x berair
 Gaulkan sotong ngan serbuk kunyit dan garam
Panaskan pan tanpa minyak
Goreng sotong sekejap (dlm 1 minit gitu je, kalo lelama nnt dia kecut pulak) tanpa minyak - utk elakkan dia berair masa goreng nnt.
Angkat, masukkan…

Resepi Sagu Santan Gula Melaka

Image
My all time favorite! Suka sgt makan sagu nie.. sedap.. rasa sejuk jek tekak kalo dapat makan... lagi2 kalo yg sejuk... Kuar je dr fridge, taruk santan, taruk gula melaka sikit... hmm mengancam... sure bertambah2...  Jom usha sket...
Can suka buat kaler merah... Sbb nak kasi naik seri wajahnye... ehehe

Nak resepi..?  Ok, perlu ada 3 bahan ye... Sagu, santan, n gula melaka... Tapi smua pon senang banget nak prepare coz smua main rebus2 jek
Bahan Sagu : - Sagu 1 cawan - Air untuk merebus sagu
Bahan Santan : - 2 cawan santan - 2 helai daun pandan - secubit garam
Bahan Gula Melaka : - 1 keping gula melaka - 1 cawan air - 2 helai daun pandan 
Cara2 :
Sagu Sagu dibersihkan dan ditosMasak air dalam periuk (agak2 ye sukatan, biar sampai semua sagu tu tenggelam)Bila air dah mendidih, masukkan smua sagu td.Sekali sekala kacau2 sketSagu perlu dimasak sampai kaler dia jernih... kalo still nampak bintik2 putih tu, maknanye sagu lom masak lagi okehOnce dah masak, masukkan sagu tu ke dalam satu tapisan besar.Basuhkan d…

Papa John's Pizza

Image
Suka makan pizza ye uols? iols ponnn... sedappp kan.. apelagi bila bercerita time bulan posa nie...
ok arr.. meh kita review sket pasal restoran pizza Papa John's... Best tak? kalo tanya can ... papa john's pizza ni mmg antara yg can akan rekemen kan kat kawn2 la... eh bukan kat kwn2 je.. kat sedara mara, mak apak mertua pon can rekemen jugak... Most of the dishes mmg sesuweiii ngan citarasa can
Sbb apa? Sbb crust dia ok? yup.. crust best, wpon mungkin bukan yg terbaik... Tapi paling best cara serving dia... lain dari yg lain... ada appertizer cili .. ha ada bran? ehehe... ada dipping cheese and tomato puree.. sedapp gilos... Pizza pon sedap hape.. not bad... ada yg sgt sedap pada pengamatan lidah, tekak, n perut can...
ahhh cakap byk pon x guna... baik kasi usha picca je... 
moh kita nengok gambo main dishes dia.. pizza
Yg kat atas ni pizza Super Papa's...  Sedapppp! Topping banyak, cheese pon memukau...  Size pizza yg available kat restoran ni : 6" 9" dan 12" Got norm…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...