Posts

Showing posts from August, 2011

Resepi Sotong Goreng

Image
Jom makan sotong goreng kunyit jom... Bnda simple jek.. tp tayang jugak can ehehe.. xpela kan.. drp xde apa nak hapdet...
Slalu kalo masak haiwan laut berjenis sotong ni.. can suka perah limau nipis / kasturi sikit (sikit jek, x byk).. nak kasi kurang bau dia sket... Tp tgk pada stok kat umah lah... kalo xde, x masukkan jugak... Tp kalo letak, lg best pada can. Moh usha resepi can buat sotong goreng kunyit nih

Bahan2 (portion kecik je ni) :
- Sotong 2-3 ekor - 1 sudu serbuk kunyit - 1 sudu garam - Sedikit perahan air limau nipis / kasturi (sikit je) - Bawang putih 2 ulas - diketuk - Bawang besar 1/2 labu - dihiris - Cili merah 1 tangkai - Carrot - potong2 kan - Cauliflower - potong2 jugak - Baby corn - belah 2 dan potong memanjang

Cara2 : Sotong dibasuh dan ditoskan betul2 supaya x berair
 Gaulkan sotong ngan serbuk kunyit dan garam
Panaskan pan tanpa minyak
Goreng sotong sekejap (dlm 1 minit gitu je, kalo lelama nnt dia kecut pulak) tanpa minyak - utk elakkan dia berair masa goreng nnt.
Angkat, masukkan…

Resepi Sagu Santan Gula Melaka

Image
My all time favorite! Suka sgt makan sagu nie.. sedap.. rasa sejuk jek tekak kalo dapat makan... lagi2 kalo yg sejuk... Kuar je dr fridge, taruk santan, taruk gula melaka sikit... hmm mengancam... sure bertambah2...  Jom usha sket...
Can suka buat kaler merah... Sbb nak kasi naik seri wajahnye... ehehe

Nak resepi..?  Ok, perlu ada 3 bahan ye... Sagu, santan, n gula melaka... Tapi smua pon senang banget nak prepare coz smua main rebus2 jek
Bahan Sagu : - Sagu 1 cawan - Air untuk merebus sagu
Bahan Santan : - 2 cawan santan - 2 helai daun pandan - secubit garam
Bahan Gula Melaka : - 1 keping gula melaka - 1 cawan air - 2 helai daun pandan 
Cara2 :
Sagu Sagu dibersihkan dan ditosMasak air dalam periuk (agak2 ye sukatan, biar sampai semua sagu tu tenggelam)Bila air dah mendidih, masukkan smua sagu td.Sekali sekala kacau2 sketSagu perlu dimasak sampai kaler dia jernih... kalo still nampak bintik2 putih tu, maknanye sagu lom masak lagi okehOnce dah masak, masukkan sagu tu ke dalam satu tapisan besar.Basuhkan d…

Papa John's Pizza

Image
Suka makan pizza ye uols? iols ponnn... sedappp kan.. apelagi bila bercerita time bulan posa nie...
ok arr.. meh kita review sket pasal restoran pizza Papa John's... Best tak? kalo tanya can ... papa john's pizza ni mmg antara yg can akan rekemen kan kat kawn2 la... eh bukan kat kwn2 je.. kat sedara mara, mak apak mertua pon can rekemen jugak... Most of the dishes mmg sesuweiii ngan citarasa can
Sbb apa? Sbb crust dia ok? yup.. crust best, wpon mungkin bukan yg terbaik... Tapi paling best cara serving dia... lain dari yg lain... ada appertizer cili .. ha ada bran? ehehe... ada dipping cheese and tomato puree.. sedapp gilos... Pizza pon sedap hape.. not bad... ada yg sgt sedap pada pengamatan lidah, tekak, n perut can...
ahhh cakap byk pon x guna... baik kasi usha picca je... 
moh kita nengok gambo main dishes dia.. pizza
Yg kat atas ni pizza Super Papa's...  Sedapppp! Topping banyak, cheese pon memukau...  Size pizza yg available kat restoran ni : 6" 9" dan 12" Got norm…

Puasa Dah Ke?

Mmm... nak raya dah ek...  Eh syilapsss... syilapss... dah start posa dah ek... Bermakna, da start terawih jugak la...  Dulu kalo 1st day terawih py la suka gile can nak pg.. excited gitu...  iye la... khonon2 nak jadik cam baby baru lahir gitu kekdahnye... wpon aku sedar aku ni byk dosa huhuhu... Tp tulah... kekadang excited nye tu dtg masa awal2 posa jek.. bila dah makin byk posa, makin lemah pulak lutut can nie.. haduuu
Hmm... bg yg bujang senang sikit nk berterawih kan.. jadik sbl sampai masanye anda berkahwin dan beranak pinak.. rebutlah pelunag yg hado... sbbnye.. bila dah kawen (sbl ada anak) ok lagi... xde prob nk g terawih.. Leh buat ala2 pasangan muslim sejati gitew.. pg terawih ngan hubby sama2... pastu jimat pulak belanje sbb dah morih kat masjid tadi ekeke...
Namun hidup anda akan mula berubah bila dah ada anak nnt (ni ditujukan khas buat kaum hawa) memandangkan anda akan menempuh alam yg agak sukar utk ke masjid berterawih spt taun2 sbl nya... iye la.. cuba bayangkan kalo anak…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...