Posts

Showing posts from December, 2011

Maggi Roll aka Popia Maggi

Image
Hai... rasanye ramai people out there yg suka makan maggi mee kan... nicina pon ske gak tp xdelah slalu... suka meraban try resepi2 baru untuk maggi jugak... last time nicin aada buat popia, so kulit popia tu byk lg berlebih2 kat umah... so mulalah dtg idea nak buat itu ini... sbb nak abeskan kulit popia tu





so ilham kali ni nicina buat maggi roll atau popia maggi nama melayu nye maka langkah2 serta resepi popia maggi ni ada kat bawah k...


Bahan2 : 1. 1 paket maggi mee (can guna mee kari berapi - as usual, my fevret nih) 2. Sebiji telur 3. Carrot - dipotong nipis 4. Kobis - dihiris halus 5. 1 biji cili padi (or leh guna cili merah besar) - dipotong2 6. 1 ulas bawang merah - didadu 7. 1 ulas bawang putih - didadu 8. Secubit garam 9. Kulit popia (of coz)
Cara-cara nye :
1. Rebuskan mi maggi (tanpa perencah) 2. Toskan sehingga kering 3. Masukkan ke dalam mangkuk 4. Buka perencah maggi kari tersebut 5. Tuangkan perencah ke dalam mangkuk berisi maggi tadi dan gaulkan sehingga sebati  (cam …

Daging Bakar & Sambal Pencicah

Image
hmmm... da lama dah aidiladha pegi... dah masuk awal hijrah (muharam) dah pon... tapi masih terasa nak makan daging... hehehe Daging ni paling laku kat umah ni kalo goreng n bakar... So arini can dengan rasa agak rajin nak menghapdet resepi daging bakar ngan air pencicah...  yg can biasa buat kat umah bukan air asam.. slalu can akan buat pencicah yg mcm ni... Pencicah ni mmg resepi turun temurun dari bonda can... menjadi kesukaan kami satu kuarge... boleh dicicah bersama daging, ikan atau ayam bakar... :)

 Selalunya can bakar daging guna bahan perapan lain... tapi arini buat stail laen plak... memandangkan dah tertengok ('ter' ke) masterchef malaysia aritu, yg mana chef jo ada buat grilled daging, perap guna kicap + bwg putih + pepper, so can pon mulalah teringin nak buat jugak... tapi spt biasa, can mmg suka sgt mengolah resepi hehehe... makanya can menambah sedikit bhn2 lain dalm perapan daging tuh..
ok, resepi untuk both daging bakar n sambal pencicah ni ada kat bwh k...
Bahan2 untuk per…

Aiskrim Keladi de Mangga

Image
Wahhh... sesekali amik cuti seronok rasanye... bila ptg panas2 camni teringin nak makan bnda2 yg leh menyejukkan tekak... hmmm plg best dpt makan eskrem... dah la sejuk, manis, sedap, nikmat... wallah best gile...
so.. mkn eskrem saje ke? pekata kita taruk sekali bahan lain yg boleh meningkatkan kesejukan tekak nie... amik sepotong buah, sekurg2 nye ada gak elemen menyihatkan lam hidangan serba kekurgn nie ehehehe... ni adalah resepi paling mudah yg hanya memerlukan 3 bahan dan tidak perlu berpeluh utk menyediakannya... resepi ni dijamin sedap k...
wpon sgt la ringkas dan mudah... tetap mau tulis jugak...
Bahan2 : 1. Aiskrim perisa keladi / yam.. apa2 je lah perisa aiskrim yg korg suka.. janji halal 2. Buah mangga dipotong dadu 3. Chocolate rice
Cara2nya :  - Amik aiskrim 1 scoop (atau berscoop2) - Masukkan buah mangga yg telah dipotoong dadu tadi - Taburkan pula sedikit choc rice... tadaaaa...siap - Sila lah makan sepuas2 nya ya...

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...