Posts

Showing posts from 2012

Tortilla Wrap Yg Simple - Mudah Tapi Sedap

Image
Pagi2 can suka prepare bnda yg mudah2 utk breakfast... kasi senang keje (eh bukan ke setiap masa can suka bnda yg mudah2 senang2 simple2 ? ehehe belasah je lah) so mls nk ckp banyak, aritu can prepare tortilla yg di wrap kan dgn chicken
This time round, xde resepi yg panjang berjela... smua main2 sumbat jek
Bahan2 yg can guna :
1. Wrap (can guna mission wraps yg potato punya. Kdg2 pakai gak yg original tp bg can yg potato ni rasa dia sedap sikit )
2. Nugget ayam  3. Chicken patties 4. Iceberg lettuce 5. Mayonnaise 6. Thousand Island 7. Sos cili

Cara-cara nk membuat senang banget :
1. Amik sekeping wraps tu letak atas pan - grill kejap (tanpa minyak) 2. Angkat wrap n terlentangkan dia 3. Gorengkan nugget n patties - angkat toskan - n potong2 kasi sng nk mkn nnt 4. Susun lettuce, nugget n patties atas wrap tadi, then tuangkan segala jenis sos cili, mayo n 1000 island tuh 5. Gulungkan then potong dua... Daaaaa



Resepi Rendang Ayam

Image
Hmmm... tetiba teringin nak makan rendang tapi can x suka rendang yg kering, can kalo makan rendang suka yg berkuah sikit sedap n senang nak cicah
Hmmm.... bila dah nak makan, teringat plak ngan resepi rendang kakak can yg dia slalu buat time raya sedap, moist berkuah gitu... can mmg suka sangat so apelagi can pon call la dia...

Makanye terhasillah resepi ni ehehehe.. mudah dan senang je nak buat leh la can kongsi resepi rendang ayam tu kat sini
Nak menyenangkan cerita, ni dia bahan2 yg can gunakan untuk masak rendang ayam style berkuah ni 
Bahan-bahan :
1. Bawang besar (separuh) - can guna bawang holland tu, manis sikit 2. Bawang merah kecik - 5 bijik 3. Bawang putih - 3 ulas 4. Halia - potong dalam 1 inci camtu je 5. Lengkuas - potong dalam 2 inci 6. Kunyit hidup (amik dalam 3 inci) - tapi can xde, so can just guna kunyit serbuk je 7. Cili kering - 7/8 tangkai  8. Serai - 3 batang 9. Gula melaka - separuh daripada yg dlm gambar tu (dlm pic kt belah kanan - bntuk half moon kan, so potong amik separu…

Siakap Masak Pelbagai Rasa ~ Best ooo

Image
Salam... hmmm arini can teringin nak share apa yg can masak last weekend... biasala can, da masak 2-3 ari baru leh hapdet kat blog ehehehe
As usual ikan feveret kat umah ni adalah siakap sbb isi dia dah semulajadi sedap jadi masak apa pon akan rasa sedap for sure

Moh usha sket bahan2 yg can guna eh :
1. Ikan Siakap - jgn lupa siang n buang perut hehe 2. Buah nenas - dipotong kecik 3.  Daun limau purut 8 helai 4. Serai 2 batang - diketuk 5. Cili besar merah - 4 tangkai 6. Cili padi merah - 3 bijik 7. Cili kering - 5 tangkai (tuuu diaaaa macam2 jenis cili aku guna ekekek layankan je lah ek) 8. Bawang merah 8 ulas 9. Bawang putih 3 ulas 10. Sos tiram 11. Garam 12. Gula 13. Air asam jawa 14. Serbuk kunyit 15. Tepung jagung 
* Sila kisar bhn no. 5, 6, 7, 8, 9 together gether

Cara-cara nak membuatnye pulak :
1. Siakap dilumurkan dengan  garam + serbuk kunyit + tepung jagung

Masak Lemak Udang Nenas

Image
Resepi Udang Masak Lemak Nenas ke Masak Lemak Udang Nenas... mana satu btol ek? Cam kompius lak... hmmm mana2 je la kan... janji sedap
Can kalo masak udang mmg suka buang kulit dia.. tinggalkan yg bhgn ekor tu je bukan sbb apa pon, cuma nk bagi senang mkn jek... tapi yg sebenonye, kalo kita x buang kulit tu, isi udang tu rasa lebih manis kan...
Wahhh abes kuning satu entry can kali ni...dah macam blog masak lemak pulak ehehe

Dari dok membebel pjg2 ni, pekata kita layan resepi


Bahan2 untuk buat udang masak lemak ni :
1. udang (of kos) - terpulang nk buang kulit or x 2. santan (can guna santan kotak harmuni sajork - mmg gitule kaedah memasak can) 3.  nenas - sila potong nipis2 ye, ikut suka nk buat bntuk apa, can buat ala2 segitiga hehe 4. bawang merah 3 ulas 5. bawang putih 1 ulas 6. sedikit kunyit hidup (x sure arr brp cm, tp kasi agak2 cukup utk menguningkan bnda alah kuah ni hoccay) 7. cili padi 5 bijik (kalo suka pedas sila tambah ye, can punya ni pedas2 manja je sbb ada org suka hirup kuah …

Telur Masak Sambal Kantan

Image
Jalan2 bulan posa ni... terjumpa lak resepi sambal bunga kantan nih waaa.. nmpk menarik gak eh... x penah can mkn sbl ni tp menarik utk diterai so can pon apply la kat telur.. wpon resepi asal dari noorsha guna utk ikan...  so bila ikan ditransform kpd telur, of course la resepi beza sket sbb can x letak garam kunyit kat telur tu heh :D
So ni lah dia sdikit sebyk resepi yg can olah aka repair aka memandai2 ada beza dr sgi pgunaan cili, belacan, etc sila la layan

Bahan-bahan :
 - Telur Rebus - dikupas kulit n digoreng - Cili padi 6 tangkai - Cili Besar 2 tangkai - Bawang merah 6 ulas - Bawang putih 2 ulas - 1 batang serai - 1 kuntum bunga kantan - diracik halus - Asam keping - 1 - Garam - Gula
Cara - cara nye : Bawang merah n bawang putih dikisarCili padi n cili besar dikisar jugak (asing)Panaskan minyak, tumis bawang dulu sehingga kekuninganMasukkan pulak cili kisar tdTaruk serai Kacau n masak sampai pecah minyakMasukkan pulak asam kepingMasukkan pulak garam n gulaMasukkan hirisan bunga kantan tadiKac…

Sambal Ikan Bilis Petai Yummmyyy

Image
Pegi pasar malam 4-5 ari lepas npk byk org jual petai... waahhhh ini kalo buat sambal ni sedap nih so can pon rembat lah satu ikat... pestaim seumur hidup beli petai sdiri kalo dulu mak atau nenek jek yg beli so skang da besau panjang, dah ada family sdiri, merasa la buat smua bnda sdiri kan


 Bila dah belitime weekdays tuh... mmg kna tgu weekend lah nk masak jwbnye weekdays ni can mmg jrg masak.. kalo masak pon yg simple2 jek.. mls nk menumis2 sambal bagai... jenuh nk mnunngu nnt
So semalam, can pon mula la operasi memasak sambal ikan bilis petai nih so ni resepi can...
Bahan-bahan :
- Ikan bilis - Petai yg telah dikopek n dibelah dua (xnak belah pon xpe je) - Bawang merah kecik 8 biji - Bawang putih 3 ulas - Cili kering - Asam keping 1 kpg - Gula - Garam
Cara - Cara Menyediakannye :
1. Bawang merah + putih dikisar  Cili kering dikisar asing 2. Gorengkan ikan bilis
---------------------------------
3. Panaskan minyak 4. Tumiskan bawang yg tlh dikisar td sampai kekuningan 5. Masukkan pulak cili kering yg tel…

Murtabak Mini ~ Sedapnye

Image
Puasa da masuk ari ke3... hmmm sronok kan bln ramadhan ni Byk bnda2 yg xde sblm ni akan ada time bln ramadhan  Like bazaar ramadhan, terawih, ayam percik dijual merata2, ayam golek pon sama, murtabak pon sng nak cari xyah tgu pasar malam, bunga api pon ada yg da start main (waahhh awal sunnguh derang nie), dan sahur!
Talking about this holy ramadhan.. kebetulan start posa ari sabtu... ujung minggu so i can cook craving for murtabak, so can pon buat lah murtabak mini buat simple2 jek... kuah dia can buat kuah bawang kaler merah... ni pestaim can buat kuah bawang merah ni... slalu mkn ngan kari je tapi almaklumlah bulan puasa teringin nk mkn lain dr yg lain ihik...
mari usha sket... menjadi ke x menjadi murtabak mini can

Nak menyenangkan keje, can pakai kulit popia jek ehehehe guna yg saiz kecik tu... senang lgpon can mmg x reti nak buat kulit popia sdiri Bahan-bahan :
- Kulit popia - Isi Ayam - dicincang - Kentang - potong dadu - Bawang merah 3-4 ulas - dadu halus - Bawang putih 1 ulas - dadu halus …

Grilled Chicken Breast.. Ooppps Dada Ayam Panggang

Image
Ayam bakar aka panggang aka grilled (atau apa2 je yg seangkatan) hah smua tu mmg feveret kat umah ni... Kalo ada dada ayam aka isi ayam... better grilled jek... xyah buat pencicah pon komfem laku n licin...

So apa yg can taruk perisa kata ayam ni kali ni? Utk kali ni punya, can guna :

Bahan-bahan : 1. Sedikit kunyit (0.5 cm jek) 2. Halia (1.5 cm) 3. Bawang putih (3 ulas) 4. 1 Batang serai 5. Sos tiram 6. Garam 7. Sedikit gula (sgt2 sikit ye.. just nk balance kan rasa jek)

Cara-cara nye :
1. Just panaskan grilled pan (or pan biasa pon boley) ngan sikit butter (minyak pon ok)
2. Letak isi/dada ayam yg dah diperap 3-4 jam
3. Grill lah sampai masak
4. Angkat.. hidangkan
 Kekonon tgh rajin siap can buat turn vegetables lagik... miahahaha alemak abes la trademark aku yg sukakan bnda2 mudah lagi senang (eh sape plak kata buat sayur turn ni susah)

Daaaaa...

Casserole Luminarc FREE!!

Image
Tengoklah Casserole Luminarc design Jacinthe kat atas tu... 3L punya size Free jek can dapat tu.. hehe waahhh cam x caya jek kan.. sapa la yg baik ati sgt nk kasi can.. dah la design kaler pink plak tu.. hish cam tau2 jek can suke
so ni lah kisahnye : Balik dari worliday kat Singapore aritu, sampai jek umah... spt biasa hubby bukak pagar n mesti akan check post box Sbb rumah pon da tinggal lama... 5 ari tu kira lama lah kan ekeke Ada la 2 surat utk can... satu astro, satu lagik ada tulis label Berita Publishing

Erk.. surat apa plak ni.. so can pon bukak la n baca header dia... mmm mmg berita publishing yg antar and ni lah isi surat tuh... 

o00oo0o... from Anjung Seri rupanye... wahhh nak kasi can hadiah kee.... eeeee i suke i suke... loike sgtt Hati can terus pink abes time tu.. ye lah, dpt menda pree kan... sapa x suka...
Tapi yg can agak kompius.. bila tgk tarikh tubln Mac... aik by d time can receive surat tuh bln 6... tgk kat envelope pon, cop dari pos msia pon 6/6 hmmmm can kat sgapore lag…

Holiday @ Singapore... wwoouuummm

Image
Day 1
Whoahh... baru smlm sampai dari sgapore after our 5D4N worliday (work + holiday) at singapore waaahhh mmg best hokeh sampai kan my lil son tu xnak blk umah.. nk dok hotel jek katanye... "tanak balik umah.... nak pegi hotel.. nak hotel.. nak hotel" gitu la gaya ayat dia smlm.. huhu suka suki aje kan kanak2 zaman skang.. rasanya dia mesti ingat ayah bonda dia keje cop duit nie itu sbb dia nak kterang stay je terus kat hotel sgapore tuh buat mcm umah sdiri ahahahaha
okla... kterang py stori ni lain macam sket sbb masa pg drive sdiri naik keta, tapi balik naik flight.. haaaa tudia mana plak aku pg baling keta asben aku tu kan? jgn risau kiterang mmg x baling cuma anta masuk workshop (huhuhu bg pihak my asben).
Kiterang btolak on 8 June (friday)... gerak from sgor nih xde la awal sgt lam pukul 8.30 am gitu la... pastu stop jap kat RnR _______________________ then teruskan journey ke JB... Sampai2 JB da agak2 nk dekat zohor stop solat jumaat japs.. then abes jek solat terus queue …

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...