Posts

Showing posts from January, 2012

Pizza Simple Tapi Sedap

Image
pizza mmg faveret can.. pizza hut, domino, papa john, san fransico, smua pon can suka... yg x suka pizza yg guna roti yg lembut cam yg kat pasar mlm tu... seryes can x suka sbb rasa dia cam mkn roti jek hehehe
so dah suka mkn, kenalah carik alternatif nak masak dgn cara yg mudah ye tak... resepi pizza yg can buat ni mmg cukup simple, mudah, n cepat jugaklah... laju je membuatnye bila xyah nak menguli2 doh... so usha lah sket kan...
Senarai Bahan- Bahan Untuk Topping :
1. Capsicum kuning - dipotong nipis 2. Capsicum Hijau - dipotong nipis 3. Cili Besar Merah (Sbb xde Capsicum Merah kt umah hehhe) - dipotong nipis 4. Bwg Besar - - dipotong nipis
5. Frankfurter - dipotong bulat 6. Minced Chicken - 2 jenis
7. Puri tomato - can guna yg ready made prego
 7. Roti pita - perlu dibakar sekejap atas pan (yesss... x perlu nak uli2 tepung, main dough, keje senang aka shortcut janji enjoy ehehe)
7. Grated Cheese (nak senang punya pasal, can guna cheese yg telah siap diparut (mmg btol2 sng keje can kan), cheese y…

Daging Goreng Bersambal Tiram

Image
Last time pegi makan kat zulpura, bandar sri damansara... teringat zaman dulu kala time can masih stay kat BSD. Masa tu can terpandang lauk daging ni... x tau masak apa... tp nmpk sedap.. so can pon amiklah... makan.. hmm boley tahan gak rasa dia.. so can pon dengan sepenuh jiwa raga cuba meneka  bahan2 yg ada lam masakan tersebut  (ahahah ayat poyo)...

Makanya... beberapa ari lepas can pon mulalah membuat resepi sendiri dengan hasil spt di atas n di bawah... dan can bagi nama 'Daging Goreng Bersambal Tiram' ihikhik... lantak ko la labu...


Bahan - Bahan :
1. Daging stgh kilo lbh kurg 2. Bawang putih - 2 ulas - diblend 3. Bawang merah kecil - 4 ulas - diblend 4. Bawang besar - 1/2 biji - diblend 5. Bawang besar - 1/2 biji - dipotong  6. Cili boh / cili kering yg diblend 7. Carrot - stgh biji - potong mngikut kehendak anda 8. Bunga kobis - agak2 je la - potong jugak 9. Sos tomato - 1 sudu 10. Sos tiram  11. garam 12. Gula
Cara-caranya :
Step Pertama 1. Daging direbus terlebih dahulu 2. Bila dah …

Ayam Bakar Italian Herbs

Image
Hmmm... ketahuilah para pembaca, can adalah org yg sangat suka perkara yg mudah2 sahaja kekdahnye... Lagi mudah, lagi cepat, lagi x memeningkan kepala, lagi can suka... Makanya arini can nak share satu resepi yg amat mudah, malah lazat pula rasanya... hehehe
sila layankan dulu picca di bawah ye..
Yang bestnya, can cuma gunakan 3 bahan jek untuk masak ayam bakar ni... So mari kita usha bahan2 ataupon resepi untuk buat ayam bakar italian herbs ni...


Bahan - bahan :

1. Ayam (can amik bahagian dada, then belah dua)
2. Italian herbs dari Mc Cormick
3. Chicken Seasoning from Mc Cormick jugak




Kenapa can pakai kedua2 bahan ni jek? Sbbnye kat dlm italian herbs tu dah ada bahan2 yg can nak.. so x yah beli byk2 bhn, jimat... hehehe. Meh nak story apa yg ada dlm Mc Cormick Italian Herbs nih :
- Rosemary
- Oregano
- Basil
- Sage 
- Majoram
- Thyme

Dan dalam chicken seasoning tu plak ada menda2 alah ni :
- Garam
- Pepper
- Paprika
- Bwg putih + bwg besar
- Rosemary
- Nutmeg
- Thyme
- Etc..


Jadinya x perlu lagi lah nak…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...