Posts

Showing posts from March, 2012

Telur Masak Asam

Image
Telur mmg salah satu feveret can... dah la sedap.. masak apa pon sedap... pastu simple lak tu.. xyah nak buang2 tulang or siang2... huuu mudahnya hidup bersama telur hikhik

Untuk menu arini can masak telur masak asam.. resepi org sabah katanya... iye la kot.. can pon kawan can yg bgtau... tp kawan yg ajar resepi ni org kedah, bkn org sabah hehehehe Yg kawan can ajar tu masak asam guna ikan.. tapi dia ada mention, nak guna telur pon boleh... waaahh apa lagi... rasa teruja nak terai 
Jadi experiment pon bermula... daaaaa

Utuk bahan2 nye x banyak... (cuma can je ada tmbah kasi byk bahan sket hihihi) simple aje nk buat nye... tapi resepi ni dah diolah mengikut sesuka ati dan perasaan ye.. harap maklum... member pon x kisah can nak menderhaka, dah bgtau dia awal2 dah ahahaha
Mari ushaaaa
Bahan-Bahan :
1. Telur (yg pastinya) - can gunakan 2 bijik je 2. Asam jawa xtra (ni kes malas nak perah memerah asam jawa yg ada biji tu) 3. Bawang merah 3 ulas - dimayang jek 4. Bawang putih 2 ulas - dimayang jugek 5.…

Tau Miu Goreng Tomato

Image
Korang suka makan sayur ni x? Tau Miu... comel kan nama dia... sayur ni pon mmg cumil2 jek... halus halus gitu kekdahnye
caner can leh dapat resepi nie? aritu can tgk afc... ada satu celeb chef tu masak camni...  nmpk sedap lagi mudah makanya bila ada perkataan 'MUDAH' kat situ, dgn automatik nya can akan berminat.. ehehe makanya can pon terai la... sedap gak ah... especially bila tergigit2 tomato2 hancur tu... sedappp
Mari usha resepi  mudah ni ekkk... bahan2 nye pon sikit aje, xyah nk risau2 x cukup bhn ke hape
Bahan-Bahan : 1. Sayur Tau Miu of course - xyah potong x yah buat apa... haa..seneng sungguh keje 2. Buah tomato 1/2 biji - di dadu 3. 3 ulas bwg merah - didadu halus 4. 2 ulas bawang putih - pon didadu halus gak 5. Sedikit garam
 Cara-Cara nya: 1. Panaskan sedikit minyak didalam pan 2. Tumiskan kedua2 jenis bwg yg telah didadu halus tadi

3. Bila bawang dah agak garing, masukkan pula tomato dadu

4. Kacau sektika sebelum dimasukkan pulak sayur tau miu tuh
 5. Gaul2 kan sayur dgn bhn2 tum…

Ayam Masak Kicap

Image
Few days back dapat le can amik cuti... dan dapat le jugak can mengasapkan dapur kat umah ni ehehe Belek2 fridge... tgk apa yg ada... Ayam ada... tgh dok pk2 nak masak apa.. nak masak apa... last can kopek bawang then terus buat ayam masak kicap peberet en. suami ni.. pon peberet adik laki can jugak... 

Resepi versi canteq :
Bahan-Bahan :
1. Ayam (potong sesuka hati anda) 2. Kicap (sudah semestinya.. dah nama nye pon masak kicap kenn) 3. Bawang merah 5 ulas - ditumbuk / blend 4. Bawang putih 2 ulas - ditumbuk / blend 5. Halia - sikittt je - ditumbuk / blend 5. Cili kisar 2 sudu 6. Sos tiram 1 sudu 7. Sos tomato 1 sudu 8. Bawang besar - dipotong2 9. Cili besar - dipotong 10. Serbuk kunyit 11. Garam 12. Cauliflower
Cara-Cara Nak Membuatnye :
1. Ayam disapu ngan serbuk kunyit and garam sedikit 2. Goreng sehingga masak
3. Angkat dan masukkan ayam dlm mangkuk 4. Gunakan sedikit balance minyak yg digunakan utk mgoreng ayam tadi 5. Tumiskan bawang merah + bwg putih + halia (yg telah ditumbuk) sehingga kekuningan 6.…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...