Posts

Showing posts from December, 2012

Tortilla Wrap Yg Simple - Mudah Tapi Sedap

Image
Pagi2 can suka prepare bnda yg mudah2 utk breakfast... kasi senang keje (eh bukan ke setiap masa can suka bnda yg mudah2 senang2 simple2 ? ehehe belasah je lah) so mls nk ckp banyak, aritu can prepare tortilla yg di wrap kan dgn chicken
This time round, xde resepi yg panjang berjela... smua main2 sumbat jek
Bahan2 yg can guna :
1. Wrap (can guna mission wraps yg potato punya. Kdg2 pakai gak yg original tp bg can yg potato ni rasa dia sedap sikit )
2. Nugget ayam  3. Chicken patties 4. Iceberg lettuce 5. Mayonnaise 6. Thousand Island 7. Sos cili

Cara-cara nk membuat senang banget :
1. Amik sekeping wraps tu letak atas pan - grill kejap (tanpa minyak) 2. Angkat wrap n terlentangkan dia 3. Gorengkan nugget n patties - angkat toskan - n potong2 kasi sng nk mkn nnt 4. Susun lettuce, nugget n patties atas wrap tadi, then tuangkan segala jenis sos cili, mayo n 1000 island tuh 5. Gulungkan then potong dua... Daaaaa



Resepi Rendang Ayam

Image
Hmmm... tetiba teringin nak makan rendang tapi can x suka rendang yg kering, can kalo makan rendang suka yg berkuah sikit sedap n senang nak cicah
Hmmm.... bila dah nak makan, teringat plak ngan resepi rendang kakak can yg dia slalu buat time raya sedap, moist berkuah gitu... can mmg suka sangat so apelagi can pon call la dia...

Makanye terhasillah resepi ni ehehehe.. mudah dan senang je nak buat leh la can kongsi resepi rendang ayam tu kat sini
Nak menyenangkan cerita, ni dia bahan2 yg can gunakan untuk masak rendang ayam style berkuah ni 
Bahan-bahan :
1. Bawang besar (separuh) - can guna bawang holland tu, manis sikit 2. Bawang merah kecik - 5 bijik 3. Bawang putih - 3 ulas 4. Halia - potong dalam 1 inci camtu je 5. Lengkuas - potong dalam 2 inci 6. Kunyit hidup (amik dalam 3 inci) - tapi can xde, so can just guna kunyit serbuk je 7. Cili kering - 7/8 tangkai  8. Serai - 3 batang 9. Gula melaka - separuh daripada yg dlm gambar tu (dlm pic kt belah kanan - bntuk half moon kan, so potong amik separu…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...