Posts

Showing posts from August, 2015

Daging Masak Hitam Harum

Image
Daging masak hitam ni mmg kena kalau di match kan dengan nasi hujan panas ke, nasi minyak ke, even nasi putih pon Alah... nak buat makan ngan nasi impit, roti, lemang pun bulih  Sebab rasa dia sedappppp sangat, harum pulak tu Nak lagi sedap, sila beli daging tempatan yang fresh dan ambik bahagian batang pinang Confirm lembut je daging tu, and masak pun x perlu lama kejap je dah lembut daging



Apa kata kita usha resepi 
BAHAN-BAHAN :

1. Daging dihiris nipis (lbh kurang dlm 1/2 kg) 2.  Cili boh / cili kering yg dikisar 3. Kicap manis 4. Daun pandan - 4/5 helai 5. Serai - 2 batang 6. Bawang putih - 2 ulas  7. bawang merah - 6 ulas 8. Kayu manis - 1 batang * 9. Bunga cengkih - 3-4 pcs * 10. Bunga lawang - 2 pcs * 11. Buah pelaga - 2/3 biji * 12. Garam
Untuk yg bertanda * tu, kalau rasa kurang arif atau x berapa nak kenal... boleh beli rempah sup tulang bunjut adabi tu, dalam tu dah lengkap dah ada 4 sekawan  ni... guna je smua yg ada dlm 1 packet tu (kecuali bunjut) itulah yg can selalu buat, senang x yah nk …

Cucur Udang Rangup

Image
Guna resepi ni, cucur udang mmg akan jadi rangup best btul buat minum petang cicah sos cili boleh, makan ngan kuah kacang pon sedapp Apa rahsianya... can guna tepung gandum yang dicampur dengan tepung beras
Jom usha resepi

BAHAN - BAHAN :
 1. Tepung gandum - 2 cawan 2. Tepung beras - hampir2 1 cawan 3. Udang saiz sederhana (udang harimau pon boleh) 4. Udang kecil 5. Ikan bilis - segenggam 6. Bawang merah dimayang nipis - 3 ulas 7. Daun kucai 8. Serbuk kunyit 9. Garam 10. Air (tiada dlm gambar) 11. Minyak masak (tiada dlm gambar)

* kalau nak tambah tauge pon boleh tapi can tak berapa gemor :D
Atau kalau nak guna serbuk pati ayam / ikan bilis pon boleh sebagai ganti garam

CARA MEMBUATNYA :
1. Udang saiz sederhana di buang kulit dan dipotong2 2. Udang kecil dibuang kepala
3. Kemudian ambil satu magkuk besar 4. Masukkan kesemua tepung gandum + tepung beras 5. Masukkan garam / serbuk pati ayam 6. Gaul2 kan (kering tanpa air) 7. Kemudian masukkan kedua2 jenis udang  & ikan bilis 8. Masukkan juga serbuk kunyit
 9…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...