Posts

Showing posts from 2016

Sup Tulang Sedap

Image
Sup tulang!
my faveret... in fact the whole family punya favorite
so kalau masak sup tulang memang kena buat satu periuk besar hehe
sbb nanti ada yg akan meratah and hirup sup secara istiqomah dan berulang2 

Menu yg sesuai untuk bulan zulhijjah :)
Almaklum daging / tulang korban banyak berlambak2 :)



Bahan-bahan :

1. Tulang lembu - dipotong 
2. Rempah sup tulang - 1 packet
3. Sup bunjut - 1 packet  (extra 1 drpd yg dlm packet rempah sup tulang tu)
4. Bawang merah - dimayang, dan digoreng (jadikan bawang goreng)
5.Bawang merah - ditumbuk
6. Bawang putih - ditumbuk
7. Halia - dipotong nipis (boleh juga ditumbuk kalau suka)
8. Asam jawa
9. Serbuk rempah sup (nici guna adabi but lain2 brand pon boleh asal suka)
10. Bawang besar (holland) - dipotong wedges
11. Batang saderi - dipotong agak nipis
12. Daun sup - diracik halus
13. Limau nipis
14. Cili padi - dipotong 


Cara Memasak :

1. Tulang dibersihkan dan direbus sehingga empuk (nici biasanya akan rebus kosong je dulu)


2. Bila tulang dah empuk, panaskan minyak di…

Ayam Goreng Kunyit Special

Image
After ayam goreng kunyit mudah, ni nici nak share resepi ayam goreng kunyit special pulak this is one of my favourite.. honestly simple but tasteful... resepi hasil try and error... nici mmg suka buat macam2 version of ayam kunyit, but this one yg paling melekat di hati hehe 

Bahan - bahan :
1. Ayam - potong kecik2 2. Bunga kobis (sayur lain pon boleh) 3.  Carrot - potong bentuk bunga / memanjang / sesuka hati 4. Capsicum hijau (eh kaler lain pon boleh) 5. Bawang putih  1 ulas (diketuk) 6. Garam 7. Serbuk kunyit 8. Sos tiram 9. Minyak masak

Cara Memasak :
1. Ayam - letak garam n kunyit 2. Panaskan minyak sampai betul2 panas 3. Masukkan ayam satu persatu 4. Bila ayam dah agak garing, angkat masukkan dalam pinggan 5. Gunakan minyak yg sama, tumis bawang putih sampai wangi 6. Masukkan serbuk kunyit 1 sudu dan sos tiram lebih kurang 2 sudu 7. kacau2 sekejap 8. Then masukkan ayam yg dah digoreng tadi, beserta sayur2 (bunga kobis,, carrot and capsicum) 9. Kacau sekejap je, kasi semua bahan mele…

Ayam Goreng Kunyit Mudah

Image
After my long hiatus, nici just nak share satu resepi semudah abc... :D xyah resepi pon xpe kan.. tapi tetap nak share jugak


Bahan-bahan :
1. Ayam - potong nipis 2. Bawang putih 2 ulas - diketuk 3. Bawang holland - potong wedges 4. Cili merah besar - potong 5. Carrot - potong memanjang or sesuka hati 6. Kacang panjang - potong panjang2 (x sempat nak ukur berapa cm) 7. Garam 8. Serbuk Kunyit 9. Minyak masak

Cara Memasak :
1. Ayam gaul dengan garam & kunyit 2. Panaskan minyak 3. Tumis bawang putih 4. Masukkan ayam satu persatu (tips untuk dapat ayam yg agak garing sikit) 5. Kacau2 sikit dan tunggu sampai ayam agak garing and air dia hilang sepenuhnya 6. Masukkan carrot & kacang 7. Kacau sekejap then masukkan pula bawang holland & cili besar 8. Kacau 1 minit dan angkat (tanpa minyak)


Daaaa....






Begedil Ayam Licious

Image
Bahan - Bahan :

1. Kentang2. Ayam bahagian dada - letak garam kunyit, goreng
3. Bawang merah
4. Cili merah besar
5. Daun sup (if suka leh tambah daun bawang but i x letak sbb kurg minat)
6. Telur (xde dalam gambar kat atas)
7. Lada hitam
8. Garam


Cara - cara membuat step by step, follow je pics kat bawah ni eh :



1. Ambil kentang beberapa biji, basuh 

2. Kupas kentang tadi tu



3. Potong kentang tadi bentuk apa2 je janji nipis n senang masak, i pilih bentuk wedges :D 



4. Panaskan minyak, goreng semua kentang yg dah dipotong tadi



5. Dah masak, angkat letak dalam pinggan :)



6. Tumbuk sikit demi sikit kentang2 yg dah digoreng tadi tu. Nak buat serentak pon boleh asalkan ada lesung batu yg cukup besar hehe.

Ayam Masak Merah Best

Image
We can find various recipes for ayam masak merah kan
Ada yg simple, yg complicated, yg sedap Yg ni nicina nk share resepi ayam masak merah yg sangat sedap My favourite... sgt sedap sbb ada letak serai and buah tomato 
Antara bahan penting, macam pic kat bawah ni Bawang (of course, tp jgn terkejt tgk bawang byk sgt tu ahahah), buah tomato and serai. Guests are coming so kena masak lebih sikit

Bahan- Bahan :
1. Ayam 2. Serbuk kunyit 3. Garam 4. Serai - 2 batang 5. Sos tomato - 2 sudu 6. Kacang peas dalam tin (toskan air, ambil kacang je)

Bahan2 untuk diblend :
7. Bawang merah - 15 biji 8. Bawang putih - 4 ulas 9. Halia sikit je - 1 inci 10. Buah tomato - 1 biji 11. Cili kering or cili boh


Cara Memasak :
1. Ayam - Diletakkan garam n kunyit, then di goreng Once dah masak tp kalau boleh jgn garing sangat takut keras, angkat n letak tepi 
2. Dalam kuali yg sama, guna minyak goreng ayam tadi, tumiskan bahan2 yg dah di blend
3. Masukkan juga serai, tumis bersama2 sampai pecah minyak
4. Then masukkan sos tomato
5. Masu…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...