cempedak goreng rangup https://www.facebook.com/pg/thenicina/photos/?tab=album&album_id=1124825824286130 |
Cempedak ni kalau digoreng memang wangi bau dia.. sebatu pun boleh bau dah.. ok tipu hehe
Haritu nicina dapat buah cempedak sebijik
so xde plan nak buat lain melainkan goreng je lah
First thing kalau dah dapat buah cempedak yg dah masak, kena belah and keluarkan isi dia
Agak2 nak masak terus boleh masak.. kalau x, simpan dulu dalam bekas bertutup and letak dalam fridge
Bila sampai masa nk goreng nanti boleh ambik je :)
Untuk resepi kalini, nicina pakai 3 jenis tepung.. tepung gandum, tepung beras, and tepung kanji
tu diaaa.. tamak betul semua pon nak aih hehe
tapi combination ketiga2 ni menghasilkan kerangupan
So let's check out the recipe naaa...
Bahan-bahan :
1. Cempedak, sila ambik isi nya sahaja ye hikhik
2. Tepung gandum
3. Tepung beras
4. Tepung jagung
5. Garam
6. Serbuk kunyit
Cara-cara nak membuatnya sila refer step as below :
Step 1 : Masukkan lebih kurang 2 senduk tepung gandum
Step 2 : Masukkan pula 1 senduk tepung beras
Step 3 : Masukkan lebih kurang 1 sudu besar tepung jagung
Step 4 : Masukkan pula 1 sudu garam
Step 5 : Masukkan jugak serbuk kunyit 1 sudu kecil
Step 6 : Satukan semua bahan
Step 7 : Gaulkan semua bahan biar sebati
Step 8 : Masukkan pula air sikit demi sikit dalam tepung tadi
Step 9 : Jumlah air depends pada kuantiti tepung. Kalau boleh biar agak pekat, dan jangan terlalu cair
Step 10 : Masukkan cempedak ke dalam adunan tadi
Step 11 : Panaskan minyak dalam kuantiti yang agak banyak.. agak2 boleh tenggelam cempedak kita tu tadi
Step 12 : Bila minyak dah betul2 panas, gorengkan cempedak anda
Step 13 : Dah agak2 kuning keemasan, angkat dan toskan, dan bolehlah dihidangkan. Dan sila lah makan dengan senang hati.
Kalau agak2 baik hati boleh lah pass pada jiran sebelah 3-4 bijik heee
Daaaaa...
No comments:
Post a Comment