Posts

Showing posts from July, 2011

Dateline ke Deadline... Mana satu betul?

Selalu can notice tentang kesilapan penggunaan kedua2 term ni... dateline or deadline?  X dinafikan ramai yg tersilap menulis perkataan dateline wpon maksud sebenar yg hendak disampaikan mereka adalah deadline... Memandangkan semalam can ada menegur seseorang tentang kesilapan yg tidak disedari ini, maka rasanye elok jugak harini can menulis n3 pasal dateline vs deadline ni. Jadi bgmana nak bezakan kedua2 term ni? Ok, mari kita usha... canteq..
Dateline : 
Bila nak gune dateline nie? Apa maksud dateline nie? Ok, xde apa yg salah or silap ngan perkataan dateline ni.. cuma penggunaanye saje yg perlu dibuat ditempat yg betul... Dateline ni refers kepada "date line" kat dalam sotkabar2 yg tetiap ari kita baca tu... setiap berita ada date line dia... yg biasanya akan dimulakan dengan date (tarikh) dan nama tempat kejadian... Seperti kebiasaan yg kita slalu jumpa... Contohnye: Petaling Jaya, 21 Julai, seorang guru telah ditangkap kerana menikmati masakan pelajar yeng berumur 2 tahun sete…

Restoran Tupai Tupai

Image
Hola... pnah dengar tupai tupai restaurant? If dok area kl, mesti ramai yg dah biasa ngan restoran ni...
Kalau u guys tahu kat mana letak nye bgnn DBP, senang lah nk carik restoran nih

Apa special nye tupai tupai nie... Agak special.. sbb dlm tgh2 bandar kl ni.. anda still boleh menikmati suasana kampung kat tupai2 ni... Ada sudut yg di dekorasi khas ala2 kampung, yg mana pengunjung restoran berpeluang utk menikmati hidangan sambil bersila... Dihiaskan dengan bentuk pondok2 kecil beserta atap daun (alamak daun apa tah... daun nipah kot) Sungguh cantik sekali... Namun kalo nak merasa kelainan duduk di pondok2 cantik ni.. haruslah dtg awal ataupon book awal2 ngeheheh...  Sbbnye ia sentiasa mnjadi rebutan pengunjung2...
Suatu ketika dulu can agak selalu juga berkunjung ke sini Almaklumlah rakan serumah masa tu kenal rapat dgn pemilik restoran tupai2 ni.. Slalu lah juga dpt merasa makan free sambil ditemani si selebriti tersebut... Skang x sure dia masih pemilik restoran ini atau tidak... 
Dari segi ha…

Resepi Nasi Goreng Kampung Exam

Image
Nasi Goreng Kampung Version Bz, Malas n Quite Plain... Ni mmg time mls sungguh2 nie... sbb can sgt bz... teramat2 lah... dis week tgh training sebenonye... pastu nnt at the end of the tarining kna sit for an exam la pulak... Agak ngeri disitu.. yg mana exam ni wajib lulus pulak... haih... kna curik2 masa study lah sket Ingat cam mls nk masak... Tp mls gak nk mkn luar... So belek punya belek.. hah... buat je la nasi goreng kg... memandangkan ikan bilis agak byk lg... Telur pon ada... Lain2 lauk xyah.. udah cukup. Kang terlebey protein pulak ahakhak (ayat kaver baeekk punye)... Sayur pon masuk ala kadar jek.. en. kobis + carrot... gitu2 aje udah le.. Itu yg nama nasik goreng ni jadik "Nasi Goreng Kampung Exam" ehehe sbb tuannye buat time ngah bz dok stadi tok exam... huhuhu...
Hidang nye pon xde main bntuk2 mangkuk bulat ke apa ke.. main letak je terus lam pinggan.. then senduk sdiri ehehehe... sekali sekala volley kan... 

Meh usha sket :
Bahan2 :
- Nasi 2 cawan - Telur 2 biji - Sedikit sayu…

Hati Ayam Goreng

Image
Anda makan hati ayam? Can tau... ramai yg x makan... tp ramai jugak yg suka... Bg can pulak.. bole je makan asalkan buat garing2 sket... kalo lembut2 sgt, can x berapa suka...

Usha sket ya... resepi ni can amik dari K.liza ye (thanx k.liza)... tapi biasalah.. olahan mengikut citarasa sdiri...
Bahan2 :
- Beberapa ketul  hati ayam
- Serbuk kunyit - Garam - 1 biji limau kasturi (just amik perahan airnya saje wokey) - 1 labu bawang besar dihiris - 1 tangkai cili besar - 2 ulas bawang putih - 1 cm halia - dipotong
Cara2 :  Hati ayam yg telah dibersihkan perlu ditoskan sekejap.. kalo x.. meletup2 masa menggoreng nntGaulkan hati tersebut dengan garam dan serbuk kunyitPanaskan minyak masak (agak2 separuh tenggelam hati tersebut)Gorengkan hati ayam tersebut hingga garingBila dah garing, angkat dan masukkan ke dalam pinggan.Minyak yg telah digunakan tadi akan diguna balik utk menumis bhn2 lain tp buangkannye separuh (tinggalkan sikit je lam kuali)Kemudian mulalah menumis bawang putih dan halia.. Diikuti d…

Resepi Bruschetta Malaysia

Image
Owh... ada ke bruschetta malaysia? hihihi... apa2 je la kan... yg sebenonye.. can main kasik je nama ni (sperti slalu) memandangkan can buat ikut resepi bruschetta (wpon tidak sepenuhnya) namun telah diolah mengikut tekak org msia spt can... dan juga mngikut apa saje bhn yg ada lam fridge can...
tapi konsepnya still lagi guna roti as a based, n on top kita taruk sayur + tomato bole la tu kan... nak mnunggu can buat sdiri baguette aka french loaf tu... rasanya ntah bila... nak pg bakery pulak malas... makanya... roti gardenia jugak lah yg jadik sasaran...
jadik... hasilnya agak lain lah sikit.. sbb bila pakai gardenia ni, dia x keras cam baguettetu.. so rasa dia agak lembut lah sikit ek... so utk mndapatkan impact yg agak2 keras rangup, ada antara roti ni yg can bakar.. kasi toast sket sblom letak topping...
so hasilnya cam lam pic ni lah... x berapa nk cantik sbb can potong2 kan roti gardenina tu jadik 4 pcs nak bagi kecik.. senang nak masuk mulut kan...


okla... membebel punya bebel.. ni la…

Laluan MRT Sg. Buloh - Kajang

Image
Ni dia laluan MRT yg terkini diumumkan oleh PM kita... So pada sesiapa yg mmg ada property (sebarang rumah atau apa2 asset lainnya) area laluan MRT ni, bolehlah senyum dengan lebar... wpon jangkaan pembinaan stesen2 MRT ni akan dibuat pada November nnt.. dan dijangka akan siap pada 2016. Manakala ia akan mula beroperasi pada Januari 2017 (mengikut jangkaan daripada sumber berita harian 8 Julai 2011 spt yg tertulis di bawah). Asset2 ini pasti akan melonjak naik harganya apabila projek MRT tersebut sudah siap dibina.
Sila usha pic di bawah utk melihat route atau laluan MRT yg akan menghubungkan sg. buloh - kajang ini.
Sedikit berita mngenainya... jom usha : Laporan dipetik dari Berita Harian 8 Julai 2011

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Najib Razak berkata projek Lembah Klang My Rapid Transit (MRT) dijangka menjana antara RM8 bilion dan RM12 bilion di segi projek limpahan.
Perdana Menteri berkata, projek itu akan turut meningkatkan pembangunan hartanah dengan anggaran nilai RM15 bilion di segi ha…

Award ! Owh Tenkiu...

Image
~ Award ~

Got this special award from cheq sue... Thanx a bunch... Wpon br lepas peristiwa jahit baju yg langsung x  best kat medan mara Tapi arini pagi2 bukak blog rasa sonok sket... kebetulan pulak arini bday can... Lagi la kena kan...
Cheq sue tag 8 org... tp can tag 7 jek ye... So sapa ek can nak tag? Jom usha geng2 blogger yg canteq lg stylish kat bawah nie.. Silakan ambil award anda :
Lis Izah Ruby Sizuka MamaHawa shopNshoppe Org Yg Rajin Buat Duit - Keje Part Time

-

Resepi Ayam Paprik Serai

Image
Hye... Penah dengar ayam paprik serai x? sebenanye can x sure nama btul dia... can main bagi jek nama ni sbb main resepi dia adalah serai... sila tgk rupa paras makanan yg dinamakan ayam paprik serai ni ek...


resepi ni can dapat dari kakak (org siam) yg meniaga kat cafe UM... lama dah sebenanye... ntah dah brp taun... alkisahnya sbb dulu can stud um... slalu makan kat satu cafe ni.. n lauk yg plg can suka amik ialah lauk ni lah... sedap sgt u... mmg mnjilat jari abes lah... pantang pg mkn kat sana mesti nak amik lauk ni.. last2 can pakat ngan rumet can nak g ty kakak tu hihihi... macam lah time tu rajin sgt masak (kalo masak pon time blk kg je.. tu pon kalo rasa nak masak.. kalo x.. xde nya)...
tapi di sbb kan can sgt suka ngan rasa dia... can mmg simpan resepi ni sampai le skang... n slalu gak buat kat umah...
yg slalu can makan kat cafe tu kaler dia ijau sbb kakak tu ckp kna guna cili ijau je semer... tp kalo can buat, can taruk je apa2 kaler cili yg ada kat umah... n slalunye merah lah…

Resepi Siakap Goreng Bercili

Image
Makan ikan sedap kan... kalo dapat siakap or jenahak... wahhh mmg feveret can... arini can nak share pic siakap yg telah disimbah cili.. sian dia kesian2 pon, licin gak makan... usha picca dulu yahhh


okes.. resepinya simple and mudah... utk siakap goreng bercili ni can guna cili api + cili besar coz kalo guna smua cili api, nnt terlebih pedas lak (can x tahan sgt) tapi kalo guna smua cili besar... nnt xde rasa pedas langsung plak kan...
Bahan2: - 1 ekor siakap saiz sedang2 aje - serai 2 batang - dipecahkan hujungnya - daun limau purut 6 helai - sedikit sos cili - dua sudu sos tiram - minyak 
Bahan2 kisar : - sedikit halia (lebey kurg 1 inci je kot) - bawang besar 1 labu - bawang merah 3 ulas - bawang putih 3 ulas - cili api 5 biji (alamak, biji ke apa ek... kalo silap sori ek.. lupa dah) - cili merah besar 5 biji
Bahan utk dilumur pada ikan sbl goreng : - serbuk kunyit - garam - tepung jagung 
Bahan Hiasan : - Carrot  - or apa saje yg u guys suka nak letak atas ikan tu 
Cara2 nye : ikan dicuci bersih dan ditoskan…

Resepi Paprik Campur

Image
Suka makan paprik? Paprik ayam, paprik seafood, paprik campur semua pon sedap rite?


K... ni dia resepi dari nicina
RESEPI PAPRIK CAMPUR
Bahan2 :

- Ayam / udang / sotong / semuanya - dipotong ikut saiz yg anda suka
- Bwg putih 1 ulas
- Bwg merah 4 ulas
- Bawang besar 1 labu
- 2 sudu besar cili boh / cili kering yg tlh di blend
- Sedikit halia (sikit je ye)
- 5 helai daun limau purut
- 2 batang serai
- 2 biji tomato
- 4 -5 batang kacang buncis / kacang panjang - potong ikut suka anda
- cauliflower aka bunga kobis (perlu ke aku translate? adoiyai pening sungguh aku ni) - potong gak, jgn letak segebuk gitu ehhehe
- sos tiram
- sos cili
- sos tomato
- garam

Cara-Cara :

- Blend bawang merah, bwg putih, dan halia
- tumis kesemua bhn2 yg tlh di blend tadi sehingga kekuningan
- masukkan cili boh aka cili kering yg telah dikisar
- masukkan serai yg telah diketuk
- masak hingga pecah minyak
- masukkan pula ketiga2 jenis sos tadi... agak2 la ye kawan2... x reti dinda nak bagitau sukatannya...
- masukkan garam
- masukka…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...