Posts

Showing posts from July, 2012

Telur Masak Sambal Kantan

Image
Jalan2 bulan posa ni... terjumpa lak resepi sambal bunga kantan nih waaa.. nmpk menarik gak eh... x penah can mkn sbl ni tp menarik utk diterai so can pon apply la kat telur.. wpon resepi asal dari noorsha guna utk ikan...  so bila ikan ditransform kpd telur, of course la resepi beza sket sbb can x letak garam kunyit kat telur tu heh :D
So ni lah dia sdikit sebyk resepi yg can olah aka repair aka memandai2 ada beza dr sgi pgunaan cili, belacan, etc sila la layan

Bahan-bahan :
 - Telur Rebus - dikupas kulit n digoreng - Cili padi 6 tangkai - Cili Besar 2 tangkai - Bawang merah 6 ulas - Bawang putih 2 ulas - 1 batang serai - 1 kuntum bunga kantan - diracik halus - Asam keping - 1 - Garam - Gula
Cara - cara nye : Bawang merah n bawang putih dikisarCili padi n cili besar dikisar jugak (asing)Panaskan minyak, tumis bawang dulu sehingga kekuninganMasukkan pulak cili kisar tdTaruk serai Kacau n masak sampai pecah minyakMasukkan pulak asam kepingMasukkan pulak garam n gulaMasukkan hirisan bunga kantan tadiKac…

Sambal Ikan Bilis Petai Yummmyyy

Image
Pegi pasar malam 4-5 ari lepas npk byk org jual petai... waahhhh ini kalo buat sambal ni sedap nih so can pon rembat lah satu ikat... pestaim seumur hidup beli petai sdiri kalo dulu mak atau nenek jek yg beli so skang da besau panjang, dah ada family sdiri, merasa la buat smua bnda sdiri kan


 Bila dah belitime weekdays tuh... mmg kna tgu weekend lah nk masak jwbnye weekdays ni can mmg jrg masak.. kalo masak pon yg simple2 jek.. mls nk menumis2 sambal bagai... jenuh nk mnunngu nnt
So semalam, can pon mula la operasi memasak sambal ikan bilis petai nih so ni resepi can...
Bahan-bahan :
- Ikan bilis - Petai yg telah dikopek n dibelah dua (xnak belah pon xpe je) - Bawang merah kecik 8 biji - Bawang putih 3 ulas - Cili kering - Asam keping 1 kpg - Gula - Garam
Cara - Cara Menyediakannye :
1. Bawang merah + putih dikisar  Cili kering dikisar asing 2. Gorengkan ikan bilis
---------------------------------
3. Panaskan minyak 4. Tumiskan bawang yg tlh dikisar td sampai kekuningan 5. Masukkan pulak cili kering yg tel…

Murtabak Mini ~ Sedapnye

Image
Puasa da masuk ari ke3... hmmm sronok kan bln ramadhan ni Byk bnda2 yg xde sblm ni akan ada time bln ramadhan  Like bazaar ramadhan, terawih, ayam percik dijual merata2, ayam golek pon sama, murtabak pon sng nak cari xyah tgu pasar malam, bunga api pon ada yg da start main (waahhh awal sunnguh derang nie), dan sahur!
Talking about this holy ramadhan.. kebetulan start posa ari sabtu... ujung minggu so i can cook craving for murtabak, so can pon buat lah murtabak mini buat simple2 jek... kuah dia can buat kuah bawang kaler merah... ni pestaim can buat kuah bawang merah ni... slalu mkn ngan kari je tapi almaklumlah bulan puasa teringin nk mkn lain dr yg lain ihik...
mari usha sket... menjadi ke x menjadi murtabak mini can

Nak menyenangkan keje, can pakai kulit popia jek ehehehe guna yg saiz kecik tu... senang lgpon can mmg x reti nak buat kulit popia sdiri Bahan-bahan :
- Kulit popia - Isi Ayam - dicincang - Kentang - potong dadu - Bawang merah 3-4 ulas - dadu halus - Bawang putih 1 ulas - dadu halus …

Grilled Chicken Breast.. Ooppps Dada Ayam Panggang

Image
Ayam bakar aka panggang aka grilled (atau apa2 je yg seangkatan) hah smua tu mmg feveret kat umah ni... Kalo ada dada ayam aka isi ayam... better grilled jek... xyah buat pencicah pon komfem laku n licin...

So apa yg can taruk perisa kata ayam ni kali ni? Utk kali ni punya, can guna :

Bahan-bahan : 1. Sedikit kunyit (0.5 cm jek) 2. Halia (1.5 cm) 3. Bawang putih (3 ulas) 4. 1 Batang serai 5. Sos tiram 6. Garam 7. Sedikit gula (sgt2 sikit ye.. just nk balance kan rasa jek)

Cara-cara nye :
1. Just panaskan grilled pan (or pan biasa pon boley) ngan sikit butter (minyak pon ok)
2. Letak isi/dada ayam yg dah diperap 3-4 jam
3. Grill lah sampai masak
4. Angkat.. hidangkan
 Kekonon tgh rajin siap can buat turn vegetables lagik... miahahaha alemak abes la trademark aku yg sukakan bnda2 mudah lagi senang (eh sape plak kata buat sayur turn ni susah)

Daaaaa...

Casserole Luminarc FREE!!

Image
Tengoklah Casserole Luminarc design Jacinthe kat atas tu... 3L punya size Free jek can dapat tu.. hehe waahhh cam x caya jek kan.. sapa la yg baik ati sgt nk kasi can.. dah la design kaler pink plak tu.. hish cam tau2 jek can suke
so ni lah kisahnye : Balik dari worliday kat Singapore aritu, sampai jek umah... spt biasa hubby bukak pagar n mesti akan check post box Sbb rumah pon da tinggal lama... 5 ari tu kira lama lah kan ekeke Ada la 2 surat utk can... satu astro, satu lagik ada tulis label Berita Publishing

Erk.. surat apa plak ni.. so can pon bukak la n baca header dia... mmm mmg berita publishing yg antar and ni lah isi surat tuh... 

o00oo0o... from Anjung Seri rupanye... wahhh nak kasi can hadiah kee.... eeeee i suke i suke... loike sgtt Hati can terus pink abes time tu.. ye lah, dpt menda pree kan... sapa x suka...
Tapi yg can agak kompius.. bila tgk tarikh tubln Mac... aik by d time can receive surat tuh bln 6... tgk kat envelope pon, cop dari pos msia pon 6/6 hmmmm can kat sgapore lag…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...