Posts

Showing posts from 2014

Biskut Semperit Dahlia

Image
Selamat Hari Raya Aidilfitri Maaf Zahir & Batin can ucapkan buat semua readers and blogwalkers and sesiapa je yg mengunjung/terkunjung ke blog can ni Jom makan biskut raya jom
 Walahhhhh kalo dapat biskut semperit aka biskut dahlia ni mmg mmmmuahhh ya amat rasa xnak lepas balang kuih raya ni Ni mmg my all-time-favorite! Can suka sangat Dapat pulak yg gebu2 rangup... hmmm mmg maveles Korang makan kuih apa? Haaa ketupa2 jangan sebut itu memang wajib kan oklah, nk amik feel raya jap ihiks
Daaa.....

Udang Goreng Kunyit.. Sedapnye la

Image
Hmmm masak apa arini? Jom usha udang goreng kunyit yg simple tapi sangat sedap ni Ni goreng stail garing tak berkuah pulak sedap sedap sedap

Apa pon moh usha resepi dulu... haip mudah je

Bahan2 :  Udang saiz sederhana(versi tak buang kulit, just buang kepala je)

Minyak masak  Serbuk kunyit Garam Gula Bawang putih 2 ulas - diketuk Cili merah besar 1 - dipotong
Carrot - potong memanjang (alah nk potong bulat pon bulih xdak masalah)
Cara-cara Membuatnya : Udang digaul bersama serbuk kunyit, garam dan sedikit gula. Biarkan dalam 1/2 jam (nak terus goreng pon boleh)Panaskan minyak (lebih kurang 3 sudu), goreng bawang putih sampai wangiThen terus masukkan udangGoreng udang sehingga perang keemasan and dah x berairMasukkan carrot kacau sekejapThen masukkan cili besar yg dah dipotong tdGaul rata dan siap! 

 Daaa.... selamat memasak

Cuti Gold Coast - Last Day Balik KL

Image
omaigod homaigod homaigod! Arini nak kena balik dah? huhuhuuuuu cam x puas lak rasanya dok sini 9 ari
Flight kiterang mmg awal pagi so dlm pukul 3am++ macam tu can dah bangun... mandi n siap2  barang2 mmg dah pack since malam tadi Pastu check out kat bawah tu, jgn risau kaunter hotel mmg open 24 hours Then kami menapak ke bus stop Nasib dok islander hotel.. dekat jek ngan bus stop kalo sesapa yg dok Moorings or Tiki Village.. haaaaa nmpk tak tu? DUa2 building belah kiri tu adalah Tiki n Moorings.. Pon dekat jugak ngan bus stop, cuma jauh sikit jek nk ke kedai2 souvenirs n makanan halal... alah sikit jek bezanya
Tapi tulah... kat sini wpon baru pukul 5am, tapi dah cerah yo rupa cam dah 6.45am kalo kat kl  So jgn lah terkejut or takut nk jalan in fact bus pon dah start operation since 5am kalo x silaps  Naik bus, pastu sampai la gold coast airport
  Airport di awal pagi, agak lengang 

Bila check in kaunter dah bukak, pg check in n timbang luggage Can amik 30kg, haaaaa total luggage kami (x termasuk han…

Percutian Gold Coast Australia Part 8

Image
Okeh, percutian kami di bumi gold coast ni dah nak sampai ke penghujung hari ke 7 kami di gc ni, kami decided untuk masuk Sea World lagi sekali! Yeahhhh.. same case macam semalam, masuk movieworld utk kali ke2.... semuanya sbb kami ada Season Pass - VIP Gold ni lah, yg boleh ulang2 masuk seberapa byk kali yg kami mahu selama lebih kurang setahun

Kisah tentang apa ride yg kami naik, show apa yg ditengok basically mmg lebey kurang sama dgn percutian Day 2 kami (leh refer Part 3 untuk entry penuh mengenai kisah di Sea World)
Lepas habis jelajah sea world, balik ke surfers paradise kami jenjalan sekitar, almaklumlah esok dah nak balik kl... mau jalan n hirup udara gold coast ni puas2... muehehe
 Kalau stay kat hotel islander ni mmg best sbb dia mmg tgh2 city in fact jarak nk ke hard rock cafe pon punya lah dekat yg ada arrow merah tu lah islander, mmg dekat gile ngan hrc agak2 kalo bosan memalam pon leh jenjalan sekitar sbb ada byk gak kedai2 yg bukak till malam, x smua nye close at 5.30pm, especi…

Cuti Gold Coast Australia Part 7

Image
Untuk hari yg ke 6 kami kat gold coast ni, kami plan nk pg movieworld lagi sekali yeaahhhh... kenapa nak pg lagi? ada 2 sebab: 1. nk bg my lil son enjoy puas2, sbb dia suka sgt masuk 'justice league the ride' tu

2. dah alang2 dpt vip season pass yg boleh masuk banyak kali ke mana2 kan (valid hampir setahun dari tarikh can beli and boleh masuk mana2 tiga park iaitu movieworld, sea world & wet n wild. Best hokeh)... so apalagi guna je lah. nnt entah bila pulak nk dtg lagi. Lgpon mmg target kami ke sini nk enjoy the themepark! yesssss pumping up our adrenaline!
 Basically apa yg kami buat pd hari ke 6 kat dalam movieworld nih lebih kurang sama je lah dengan day 3 itu ari. Korang leh baca kisah detail kami kat moviewold dalam entry part 4 (day 3) ni. Klik je link tu eh.
Tapi hari ni kami half day je lah, x tunggu parade pon sbb itu ari kan da tgk n da salam2 dgn mascott2 tu, so by tghari kitorg tahan bas untuk ke pacific fair plak. Haaaa turn mama pulak enjoy hihi
-------
Kisah di Pa…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...