Posts

Showing posts from April, 2016

Begedil Ayam Licious

Image
Bahan - Bahan :

1. Kentang2. Ayam bahagian dada - letak garam kunyit, goreng
3. Bawang merah
4. Cili merah besar
5. Daun sup (if suka leh tambah daun bawang but i x letak sbb kurg minat)
6. Telur (xde dalam gambar kat atas)
7. Lada hitam
8. Garam


Cara - cara membuat step by step, follow je pics kat bawah ni eh :



1. Ambil kentang beberapa biji, basuh 

2. Kupas kentang tadi tu



3. Potong kentang tadi bentuk apa2 je janji nipis n senang masak, i pilih bentuk wedges :D 



4. Panaskan minyak, goreng semua kentang yg dah dipotong tadi



5. Dah masak, angkat letak dalam pinggan :)



6. Tumbuk sikit demi sikit kentang2 yg dah digoreng tadi tu. Nak buat serentak pon boleh asalkan ada lesung batu yg cukup besar hehe.

Ayam Masak Merah Best

Image
We can find various recipes for ayam masak merah kan
Ada yg simple, yg complicated, yg sedap Yg ni nicina nk share resepi ayam masak merah yg sangat sedap My favourite... sgt sedap sbb ada letak serai and buah tomato 
Antara bahan penting, macam pic kat bawah ni Bawang (of course, tp jgn terkejt tgk bawang byk sgt tu ahahah), buah tomato and serai. Guests are coming so kena masak lebih sikit

Bahan- Bahan :
1. Ayam 2. Serbuk kunyit 3. Garam 4. Serai - 2 batang 5. Sos tomato - 2 sudu 6. Kacang peas dalam tin (toskan air, ambil kacang je)

Bahan2 untuk diblend :
7. Bawang merah - 15 biji 8. Bawang putih - 4 ulas 9. Halia sikit je - 1 inci 10. Buah tomato - 1 biji 11. Cili kering or cili boh


Cara Memasak :
1. Ayam - Diletakkan garam n kunyit, then di goreng Once dah masak tp kalau boleh jgn garing sangat takut keras, angkat n letak tepi 
2. Dalam kuali yg sama, guna minyak goreng ayam tadi, tumiskan bahan2 yg dah di blend
3. Masukkan juga serai, tumis bersama2 sampai pecah minyak
4. Then masukkan sos tomato
5. Masu…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...