Daging Masak Hitam Harum |
Daging masak hitam ni mmg kena kalau di match kan dengan nasi hujan panas ke, nasi minyak ke, even nasi putih pon
Alah... nak buat makan ngan nasi impit, roti, lemang pun bulih
Sebab rasa dia sedappppp sangat, harum pulak tu
Nak lagi sedap, sila beli daging tempatan yang fresh dan ambik bahagian batang pinang
Confirm lembut je daging tu, and masak pun x perlu lama kejap je dah lembut daging
Daging Masak Hitam Sedap |
Apa kata kita usha resepi
BAHAN-BAHAN :
Daging Masak Hitam Sedap |
1. Daging dihiris nipis (lbh kurang dlm 1/2 kg)
2. Cili boh / cili kering yg dikisar
3. Kicap manis
4. Daun pandan - 4/5 helai
5. Serai - 2 batang
6. Bawang putih - 2 ulas
7. bawang merah - 6 ulas
8. Kayu manis - 1 batang *
9. Bunga cengkih - 3-4 pcs *
10. Bunga lawang - 2 pcs *
11. Buah pelaga - 2/3 biji *
12. Garam
Untuk yg bertanda * tu, kalau rasa kurang arif atau x berapa nak kenal... boleh beli rempah sup tulang bunjut adabi tu, dalam tu dah lengkap dah ada 4 sekawan ni... guna je smua yg ada dlm 1 packet tu (kecuali bunjut)
itulah yg can selalu buat, senang x yah nk beli satu2... bunjut dia simpan xyah guna
CARA MEMBUATNYA :
1. Blend bawang merah, bawang putih, & serai (Serai cuma ambil bahagian yg lembut serai, hiris nipis sebelum diblend)
2. Panaskan minyak
3. Tumiskan rempah 4 sekawan tadi sehingga naik bau
4. Masukkan bahan2 yg telah diblend /kisar tadi (bawang merah, putih, serai)
5. Goreng sehingga keperangan
6. Masukkan cili boh / cili kering kisar
7. Tumis hingga pecah minyak
8. Masukkan pulak daun pandan yg telah dipotong
9. Kacau sekejap
10. Then masukkan daging.
11. Daging memang akan mengaluarkan air dia. So kacau2 sampai daging empuk dan kuah agak kering
Tunggu sampai kering sedikit macam kat bawah ni
12. Bila dah kering sikit, masukkan kicap
13. Kalau perlu, masukkan garam.
Tapi kalau dah cukup masin, x perlu lah garam ni
Kacau sebati, dan hidangkan
Masakan Daging |
Makan dengan nasi panas, roti, nasi kaler2 cam nasi hujan panas ke, nasi beriani ke, nasi toamto ke etc... memang meletop bertambah2
Memang wangi, harum, dan sedap rasa dia
Daaaaaaa.........
No comments:
Post a Comment