Begedil Ayam The simple cute food for your mouth n tummy :)To me begedil (or bergedil) ni best kalau makan dengan mihun soto.. mmg best sangat!Makan ngan nasi putih pon ok gak tapi with soto is better haha Some guna kentang rebus, ayam pon rebus tapi yg ni i guna kentang yang digoreng, ayam pon digorengTu diaaaa... resepi penuh kolesterol dari nicina Jom i share resepi begedil or (bergedil kah) ayam yang sangat licious ni https://www.facebook.com/pg/thenicina/photos/?tab=album&album_id=1118579201577459 |
Bahan2 untuk buat begedil ayam |
1. Kentang 2. Ayam bahagian dada - letak garam kunyit, goreng
3. Bawang merah
4. Cili merah besar
5. Daun sup (if suka leh tambah daun bawang but i x letak sbb kurg minat)
6. Telur (xde dalam gambar kat atas)
7. Lada hitam
8. Garam
Cara - cara membuat step by step, follow je pics kat bawah ni eh :
1. Ambil kentang beberapa biji, basuh
2. Kupas kentang tadi tu
3. Potong kentang tadi bentuk apa2 je janji nipis n senang masak, i pilih bentuk wedges :D
4. Panaskan minyak, goreng semua kentang yg dah dipotong tadi
5. Dah masak, angkat letak dalam pinggan :)
6. Tumbuk sikit demi sikit kentang2 yg dah digoreng tadi tu. Nak buat serentak pon boleh asalkan ada lesung batu yg cukup besar hehe.
7. Letakkan kentang yg dah ditumbuk dalam satu bekas
8. So apa nak buat dengan bahan2 yg lain tu?
Bawang merah - dimayang halus, and goreng (jadikan bawang goreng)
Cili merah besar - didadu halus
Daun sup - dipotong halus
Telur - masukkan dalam mangkuk, dan dipukul mcm nk buat telur daadar tu tp jgn letak garam
Lada hitam - ditumbuk halus
Garam - biarkan seadanya :)
9. Langkah seterusnya, masukkan kentang tumbuk tadi dalam bekas yg agak besar sikit sebab nk kasi senang gaul semua bahan
10. Masukkan garam dan lada hitam
11. Masukkan pulak ayam yg dah di dadu halus tadi
12. Masukkan semua bahan2 lain, bawang goreng, cili merah, n daun sup yg dah dipotong
13. After semua bahan dah dimasukkan, gaul2 kan biar sekata / sebati
14. Kemudian bentukkan dough (dough ke hikhik) tadi menjadi bualt2 kecik
Nak besar nak kecik terpulang sebenarnye, i mmg suka yg kecik2 comel, senang nak ngap heheh
15. Minta maaf this part xde snap pic... ampun ya. Tapi the step is very simple. Ambil satu2 begedil yg dah dibulatkan tu, celupkan ke dalam telur yg dah dipukul tadi, then goreng dalam minyak panas. Minyak kalau boleh biar sampai boleh goreng terendam.
16. Dah nmpk warna keemasan, terbalikkan bergedil anda. Angkat dan toskan.
17. Hidang and makan :D
Bergedil Ayam Nicina Enjoice.. have a nie day with bergedil guys |
No comments:
Post a Comment