Posts

Showing posts from 2013

Bercuti ke Gold Coast Australia Part 2 (Day 1 Lagi)

Image
Ya Ampuuunnn punya la lama sambungan part 1 ngan part 2 neh... hadooooii busy sungguh kekdahnye ngan urusan doniaaaa... tapi tu lah, kalo x buat2 bizi nnt x dpt gaji ehehe. Baideway arini can nk sambung sikit story pasal check in hotel, and apa yg kiterang buat on the 1st day jejak kaki kt bumi australia nih. moh layan...

Dalam episode yang lalu (ehehe ayat tak tahan), yakni episod 1 aka part 1 can citer pasal packing2 brg, apa brg mknn yg can bawak, imiresen serba sikit, and naik teksi ke hotel. So sampai hotel aritu awal lagi lam pukul10 am, so pg kaunter buat2 tanya kot2 leh check in ke kan (wpon hakikatnye aku dah tau derang ada inform yg check in plg awal kol 1, tu pon depends pd availability huhuhu). So as expected mmg bilik lom ready (katanya). Tp derang kasi la letak luggage byk2 tu lam storage room derang. Sila jgn tinggalkan brg2 berharga ye kawan2 sbb bilik dia ni sesapa je leh access. Diorg cuma bagi tag (mengikut jumlah beg) dan kita sendiri yg kena pegi letak/ambil be…

Bercuti ke Gold Coast Australia - Day 1

Image
Alhamdulillah... safely arrived from Gold Coast Australia last 2 weeks. Eh lamanye, dah 2 minggu baru nak hapdet kat blog ke? Tu kira ok la tu bg species yg malas cam Can ni, buatnye 2 tahun haaaaa sapa nk jawab tu ahaha
So berapa lama can ke aussie? Musim apa? Dgn sapa? Naik apa? Best ke? - Pegi sana 9 hari 7 malam (termasuk perjalanan pgi balik), dari 28 Oct - 05 Nov 2013 - Musim bunga aka Spring - Dengan my hubby and lil son -  Naik AirAsia X. Tu je yg mampu buat masa ni - Besttttt sangat !!
Well, entry pasal 'Day 1' ni sebenornye termasuk 'Day 0' sekali sebenonye ehehe Day 0 merangkap waktu bertolak dan sebelumnye kekekeek
 SO as usual, nk travel ke mana pon mesti kena packing bag tol x? So besides luggage pakaian, I've one more luggage khas untuk isi barang2 makanan dan ubat-ubatan hihi tak takut kena denda ke bawak banyak2 ni? Takpe, can amalkan konsep 'tawakkaltu'alallah' Jangan terkejut, sambal ikan bilis pon can bawak tau ahahahaha
Kat atas tu korang tgk l…

Baru Balik Dari Bercuti di Australia!!

Image
Yahhh... lama x jengah blog sendiri huhu btw can baru (errr x baru sgt lah dah seminggu lebih) balik dari aussie, bumi kangaroo  Seronok mmg seronok... best giler! Nnt i'll create one special entry about Australia trip yek Pegi mana? ops bukan syney, bukan melbourne, eh bukan perth tap sudah tentunya kami berjalan2 ke Gold Coast - Kota Keriangan ehehehe Daaaa....... 

Ketam Masak Lemak

Image
Sesekali makan makanan yg banyak kolesterol boleh dimaafkan ye tak hehe iyer la sapa tak suka ketam kan... benda sedap walaupon leceh sket nak makan bg can, paling best ketam ni kalo wat masak lemak, second masak cili perghh memang ler terangkat
Ada yang sebut ketam masak lemak, ketam masak lemak cili padi, ketam masak lemak cili api, masak lemak ketam, ketam masak itu or ini semua pon bollehh Yang penting, kalo korg tau cara nak buat masak lemak cili padi mmg komfem leh pass tuk buat ketam masak lemak cili padi jugak, lebey kurang je beb sbb basic utk masak lemak ni sama je
Jom usha sket resepi can untuk buat masak lemak ketam ni... 

Bahan Kisar :
Cili api or cli padi - 4 or 5 bijik  Bawang merah kecil - 3 ulas Bawang putih  - 1 ulas Halia - 1cm Lengkuas - 1cm Kunyit - 1 cm
Bahan-bahan Lain : 
Ketam - Bersih dan potong dua Serai - 1 batang (ketuk hujung dia) Asam keping - 1 Santan  Garam Gula

Cara - Cara :
1. Ambik satu periuk, masukkan santan dan sedikit air 2. Masukkan jugak kesemua bahan kisar tadi dan…

Jus Epal Oren Pegaga

Image
Waahhh.. minuman sihat! yer... dah beberapa menjak can mengamalkan pengambilan makanan  (makanan masih lom mampu lagik, byk sgt restoran dan menu yg best dan hebat2 kat mesia ni, x dapat nak lawan nafsu mak) minuman sihat. Yer minuman sajer ye ehehehe Sbbnye minuman ni senang nak buat, campak2 blend2 dah jadik... pastu terus minum and basuh gelas dah siap xdela renyah sangat pon api still memerlukan kerajinan dan consistency huhu

 Benda baik lg elok kalo kita dapat dikongsi kan sharing is caring ye dak
Bahan-bahan :
Bahan-bahannye dah sah2 lah nama 3 bahan yg can letak dalam tajuk entry nie 1. Epal hijau (granny smith kalo boleh) - 1 bijik 2. Oren navel / navel orange - 1 bijik 3. Daun pegaga - secekak atau lebih 
mmg komfem itu jek, takde gula segala tak tawar hokeh, jus ni mmg sangat sedap! ini antara faveret jus setakat ni sbb can mmg suka blend macam2 jenis buah and sayur eksperimen sendiri. So far yg ni terbaekkk


Cara - Caranye :  1. Kupas kulit epal (boleh je blend sekali tp can x suka sbb kuli…

Udang Goreng Kacang or Kacang Goreng Udang?

Image
Ntahla labuuu... mana2 pon boley kan udnag goreng kacang rasanye lebih sesuai kalau kuantiti udang melebihi kacang and vice versa.. apa pon jom usha
Alaahhh.. resepi udang goreng kacang buncis ni pon nak tayang ke? eh x kisahlah jemah, hakak tak kira ahkak nak tayang jugeks sbb ahkak reti tepek resepi yg simple mimple jek, kalo suroh ahkak tempek resepi masakan mediteranean kompem ahkak x reti ehehe
yg sebenonye sekadar berkongsi :)

Bahan-bahan : 
1. Udang (kalo rajin buang kulit, kalo malas macam ahkak x payah pon xpe.. janji itu kepala udang kasi buang) 2. Kacang buncis - potong menyerong 3. Bawang putih - 1 ulas - hiris nipis or diketuk (yup, can just guna bwg putih, xde bwg merah besar etc) 4. Cili merah besar - potong2 serong gak 5. Minyak masak - 2 sudu lbh kurg 6. Garam 7. Gula
Cara- Cara : 
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai wangi dan keperangan 2. Masukkan Udang 3. Goreng kejap je sangat, then terus masukkan cili merah 4. Kacau sekali dua then terus masukkan kacang buncis tadi 5. Pe…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...