nicina who loves pens, papers, articles, kitchen, oven, stove, arts, chocolates, colors, white, architecture, songs, melodies, beaches, sea, and beautiful things..

nicina

Wednesday, July 31, 2013

Udang Goreng Kacang or Kacang Goreng Udang?

Ntahla labuuu... mana2 pon boley kan
udnag goreng kacang rasanye lebih sesuai kalau kuantiti udang melebihi kacang
and vice versa.. apa pon jom usha

Udang Goreng Kacang
Alaahhh.. resepi udang goreng kacang buncis ni pon nak tayang ke? eh x kisahlah jemah, hakak tak kira ahkak nak tayang jugeks sbb ahkak reti tepek resepi yg simple mimple jek, kalo suroh ahkak tempek resepi masakan mediteranean kompem ahkak x reti ehehe

yg sebenonye sekadar berkongsi :)

Kacang Goreng Udang

Bahan-bahan : 

1. Udang (kalo rajin buang kulit, kalo malas macam ahkak x payah pon xpe.. janji itu kepala udang kasi buang)
2. Kacang buncis - potong menyerong
3. Bawang putih - 1 ulas - hiris nipis or diketuk (yup, can just guna bwg putih, xde bwg merah besar etc)
4. Cili merah besar - potong2 serong gak
5. Minyak masak - 2 sudu lbh kurg
6. Garam
7. Gula

Cara- Cara : 

1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai wangi dan keperangan
2. Masukkan Udang
3. Goreng kejap je sangat, then terus masukkan cili merah
4. Kacau sekali dua then terus masukkan kacang buncis tadi
5. Perasakan dengan garam gula then kacau2 kejap je
6. Siap, jgnmasak lama sangat nnt kacang buncis x rangup

semua pon main laju2 je, ni komfem masak ni x sampai 5 minit kay...
Daa....

Udang Goreng Kacang Buncis


No comments:

Featured Post

Sup Tulang Sedap

sup tulang sedap Sup tulang! my faveret... in fact the whole family punya favorite so kalau masak sup tulang memang kena buat satu...