Posts

Showing posts from July, 2013

Jus Epal Oren Pegaga

Image
Waahhh.. minuman sihat! yer... dah beberapa menjak can mengamalkan pengambilan makanan  (makanan masih lom mampu lagik, byk sgt restoran dan menu yg best dan hebat2 kat mesia ni, x dapat nak lawan nafsu mak) minuman sihat. Yer minuman sajer ye ehehehe Sbbnye minuman ni senang nak buat, campak2 blend2 dah jadik... pastu terus minum and basuh gelas dah siap xdela renyah sangat pon api still memerlukan kerajinan dan consistency huhu

 Benda baik lg elok kalo kita dapat dikongsi kan sharing is caring ye dak
Bahan-bahan :
Bahan-bahannye dah sah2 lah nama 3 bahan yg can letak dalam tajuk entry nie 1. Epal hijau (granny smith kalo boleh) - 1 bijik 2. Oren navel / navel orange - 1 bijik 3. Daun pegaga - secekak atau lebih 
mmg komfem itu jek, takde gula segala tak tawar hokeh, jus ni mmg sangat sedap! ini antara faveret jus setakat ni sbb can mmg suka blend macam2 jenis buah and sayur eksperimen sendiri. So far yg ni terbaekkk


Cara - Caranye :  1. Kupas kulit epal (boleh je blend sekali tp can x suka sbb kuli…

Udang Goreng Kacang or Kacang Goreng Udang?

Image
Ntahla labuuu... mana2 pon boley kan udnag goreng kacang rasanye lebih sesuai kalau kuantiti udang melebihi kacang and vice versa.. apa pon jom usha
Alaahhh.. resepi udang goreng kacang buncis ni pon nak tayang ke? eh x kisahlah jemah, hakak tak kira ahkak nak tayang jugeks sbb ahkak reti tepek resepi yg simple mimple jek, kalo suroh ahkak tempek resepi masakan mediteranean kompem ahkak x reti ehehe
yg sebenonye sekadar berkongsi :)

Bahan-bahan : 
1. Udang (kalo rajin buang kulit, kalo malas macam ahkak x payah pon xpe.. janji itu kepala udang kasi buang) 2. Kacang buncis - potong menyerong 3. Bawang putih - 1 ulas - hiris nipis or diketuk (yup, can just guna bwg putih, xde bwg merah besar etc) 4. Cili merah besar - potong2 serong gak 5. Minyak masak - 2 sudu lbh kurg 6. Garam 7. Gula
Cara- Cara : 
1. Panaskan minyak, tumis bawang putih sampai wangi dan keperangan 2. Masukkan Udang 3. Goreng kejap je sangat, then terus masukkan cili merah 4. Kacau sekali dua then terus masukkan kacang buncis tadi 5. Pe…

Bercuti Ke Singapore 4 - Merlion, Marina SkyPark, Hard Rock Cafe

Image
Ini adalah kisah hari kedua can di singapore nih untuk lain2 entry pasal percutian kami ke singapura ni, sila ke link kat bawah ni yek :
Full Story
Cara Drive Masuk Singapore Pilih Hotel di Singapore Makan dan Shopping di Singapore Merlion, Marina Sky Park, & Hard Rock Cafe
Murtabak Singapore Restoran Zam Zam dan Arab Street
Jom Kita Terbang Dengan Air Asia - Hari Kepulangan


Day 2 :

Bgn pagi, pg bfast kat Quality Cafe, masa check in smlm can dah ty siap2 pasal ke'halal'an cafe derang.. halal katanya.. n kat dlm bilik ada menu utk mkn dlm bilik, pon ada tulis halal dekat foods... so oklah, tawakkal aje lah kan... tp ayam daging ttp can x sentuh (ntahla knape - waswas lg agaknye aku ni). Tetiap pagi selama 4 hari bfast kat cafe hotel ni can cuma mkn buah, cornflakes, n minum teh 'o'. Roti ada tp x berani nk mkn jugak... apalagi nasik goreng n mee goreng dia, lg la can x sentuh. Tp xpe, itu pon dah cukup kenyang dah bg can.. nk bfast je pon.


Pagi ni can ada duty yg kene…

Bercuti ke Singapore 5 - Murtabak Singapore dan Arab Street

Image
Entry lain mengenai our visit to singapore :



Hari ni can duty lagi... n lg lama dr semalam... start kol 9 pg sampai kol 3 pm... huhuhu so lepas kol 3, blk bilik jap.. solat dulu siap2 (sbb da tau dah kat luar tu sure susah nk jumpa surau n bilik air yg ada air :o hehehe so waktu untuk merayap berjalan2 shopping tuh singkat je lah
so target arini adalah nk mkn kat zamzam restaurant ish x tahan dah nie... ramai sgt org ckp mkn kat sini sedap mesti la nk try kan...  lg pulak can ni mmg peminat kari mamak perrgghhh as usual, naik teksi lah ke sana teksi stop kan kat sini, btul2 tepi kedai kain yg byk2 ni waaahhhh baru can tau kat Arab St ni byk silk house... menarik nie memula turun cab jek terus nmpk nie.. sila fokus pada pakcik itu ye... hmmmm
pastu depan dr tmpt teksi stop td tu ada simpang 3, kat area simpang ni lah letaknye restoran zamzam nih
hoyehhh x sabar nk masuk rasa murtabak dia waaweee
Kedai dia yg kat tgh kaler kuning tuh, ditulis Singapore Zam Zam masuk dalam, terus intai lauk2 dia d…

Bercuti ke Singapore 5 - Universal Studio Singapore USS

Image
Entry sebelumnya :
Jalan-Jalan Singapore Part 1 Jalan-Jalan Singapore Part  2 Jalan-Jalan Singapore Part  3 Jalan-Jalan Singapore Part  4 Jalan-Jalan Singapore Part  5  - USS!! Jalan-Jalan Singapore Part  6
Day 4 :  Hari yg paling best kat singapore ni... yesssss arini kiterang ke Universal Studio Singapore aka USS
x sabar sgt

Bgn pagi2 mandi, pg bfast kat cafe hotel... then kol 9am tgu teksi
then terus mintak driver teksi tu bawak ke USS

dr dlm teksi nmpk sentosa terus snap pic


Sampai2 jek kat sana, terus carik kiosk no.9 sbb nk tukarkan voucher asiatravel ngan tiket USS
kalo korang pon beli online ngan asiatravel ni jugak, sila la  pegi ke basement coz kiosk ni ada kat bhgn bawah tmpt bas2 n keta parking

Da dapat tiket... yep dua jek sbb kanak2 di bawah umo 4 taun mmg masuk pree!!


Lepa dpt tiket erus naik escalator.. then kuar2 jek terus nmpk globe ini
waahhh bestnya
posing2 sakan pastu masuk jap kedai souvenir USS nih
tapi xyah beli apa2 lagi sbb kat dlam pon ada kedai souvenir jugak hokeh.. buat p…

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...