Posts

Showing posts from September, 2016

Sup Tulang Sedap

Image
Sup tulang!
my faveret... in fact the whole family punya favorite
so kalau masak sup tulang memang kena buat satu periuk besar hehe
sbb nanti ada yg akan meratah and hirup sup secara istiqomah dan berulang2 

Menu yg sesuai untuk bulan zulhijjah :)
Almaklum daging / tulang korban banyak berlambak2 :)



Bahan-bahan :

1. Tulang lembu - dipotong 
2. Rempah sup tulang - 1 packet
3. Sup bunjut - 1 packet  (extra 1 drpd yg dlm packet rempah sup tulang tu)
4. Bawang merah - dimayang, dan digoreng (jadikan bawang goreng)
5.Bawang merah - ditumbuk
6. Bawang putih - ditumbuk
7. Halia - dipotong nipis (boleh juga ditumbuk kalau suka)
8. Asam jawa
9. Serbuk rempah sup (nici guna adabi but lain2 brand pon boleh asal suka)
10. Bawang besar (holland) - dipotong wedges
11. Batang saderi - dipotong agak nipis
12. Daun sup - diracik halus
13. Limau nipis
14. Cili padi - dipotong 


Cara Memasak :

1. Tulang dibersihkan dan direbus sehingga empuk (nici biasanya akan rebus kosong je dulu)


2. Bila tulang dah empuk, panaskan minyak di…

Ayam Goreng Kunyit Special

Image
After ayam goreng kunyit mudah, ni nici nak share resepi ayam goreng kunyit special pulak this is one of my favourite.. honestly simple but tasteful... resepi hasil try and error... nici mmg suka buat macam2 version of ayam kunyit, but this one yg paling melekat di hati hehe 

Bahan - bahan :
1. Ayam - potong kecik2 2. Bunga kobis (sayur lain pon boleh) 3.  Carrot - potong bentuk bunga / memanjang / sesuka hati 4. Capsicum hijau (eh kaler lain pon boleh) 5. Bawang putih  1 ulas (diketuk) 6. Garam 7. Serbuk kunyit 8. Sos tiram 9. Minyak masak

Cara Memasak :
1. Ayam - letak garam n kunyit 2. Panaskan minyak sampai betul2 panas 3. Masukkan ayam satu persatu 4. Bila ayam dah agak garing, angkat masukkan dalam pinggan 5. Gunakan minyak yg sama, tumis bawang putih sampai wangi 6. Masukkan serbuk kunyit 1 sudu dan sos tiram lebih kurang 2 sudu 7. kacau2 sekejap 8. Then masukkan ayam yg dah digoreng tadi, beserta sayur2 (bunga kobis,, carrot and capsicum) 9. Kacau sekejap je, kasi semua bahan mele…

Ayam Goreng Kunyit Mudah

Image
After my long hiatus, nici just nak share satu resepi semudah abc... :D xyah resepi pon xpe kan.. tapi tetap nak share jugak


Bahan-bahan :
1. Ayam - potong nipis 2. Bawang putih 2 ulas - diketuk 3. Bawang holland - potong wedges 4. Cili merah besar - potong 5. Carrot - potong memanjang or sesuka hati 6. Kacang panjang - potong panjang2 (x sempat nak ukur berapa cm) 7. Garam 8. Serbuk Kunyit 9. Minyak masak

Cara Memasak :
1. Ayam gaul dengan garam & kunyit 2. Panaskan minyak 3. Tumis bawang putih 4. Masukkan ayam satu persatu (tips untuk dapat ayam yg agak garing sikit) 5. Kacau2 sikit dan tunggu sampai ayam agak garing and air dia hilang sepenuhnya 6. Masukkan carrot & kacang 7. Kacau sekejap then masukkan pula bawang holland & cili besar 8. Kacau 1 minit dan angkat (tanpa minyak)


Daaaa....






LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...