nicina who loves pens, papers, articles, kitchen, oven, stove, arts, chocolates, colors, white, architecture, songs, melodies, beaches, sea, and beautiful things..

nicina

Monday, July 18, 2011

Resepi Siakap Goreng Bercili

Makan ikan sedap kan...
kalo dapat siakap or jenahak... wahhh mmg feveret can...
arini can nak share pic siakap yg telah disimbah cili.. sian dia
kesian2 pon, licin gak makan...
usha picca dulu yahhh


 

okes.. resepinya simple and mudah...
utk siakap goreng bercili ni can guna cili api + cili besar
coz kalo guna smua cili api, nnt terlebih pedas lak (can x tahan sgt)
tapi kalo guna smua cili besar... nnt xde rasa pedas langsung plak kan...

Bahan2:
- 1 ekor siakap saiz sedang2 aje
- serai 2 batang - dipecahkan hujungnya
- daun limau purut 6 helai
- sedikit sos cili
- dua sudu sos tiram
- minyak 

Bahan2 kisar :
- sedikit halia (lebey kurg 1 inci je kot)
- bawang besar 1 labu
- bawang merah 3 ulas
- bawang putih 3 ulas
- cili api 5 biji (alamak, biji ke apa ek... kalo silap sori ek.. lupa dah)
- cili merah besar 5 biji

Bahan utk dilumur pada ikan sbl goreng :
- serbuk kunyit
- garam
- tepung jagung 

Bahan Hiasan :
- Carrot 
- or apa saje yg u guys suka nak letak atas ikan tu 

Cara2 nye :
  1. ikan dicuci bersih dan ditoskan seketika (kasi keluar air2 tu)
  2. hirisan pd badan ikan
  3. kelar2 kan ikan tersebut dgn bentuk segiempat ke, diamond ke, hiris2 biasa ke
  4. kemudian, lumurkan ikan tersebut dgn garam + serbuk kunyit + tepung jagung
  5. goreng di dalam minyak yg banyak
  6. kalo suka garing, tunggu le sampai ikan tersebut kekuningan (can mmg suka yg garing - cam kat pic atas)
  7. kalo x suka garing, jgn tgu sampai ikan tu kuning sangat
  8. angkat ikan tersebut, masukkan lam pinggan n biarkan ia menunggu utk disimbah ngan kuah cili nnt 

so now time for tumis menumis plak ye
  1. Kuarkan minyak yg banyak (yg kita guna utk gereng siakap td).. biar tinggal sikit je lam kuali.. agak2 la ye byk mana, agak2 cukup utk menumis bahan2 kat atas
  2. Mnyak mmg dah panas kan.. so terus masukkn bahan2 yg telah dikisar td...
  3. Jgn lupa masukkan juga 2 btg serai td
  4. Tumis biar agak lama sampai pecah minyak...
  5. Then masukkan lebey kurg 2 sudu sos cili + 2 sudu sos tiram
  6. Kacau2 lagi bagi sebati
  7. Masukkan garam, kemudian rasa... sesuaikan rasa mengikut lidah n tekak anda ye...
  8. Last sekali masukkan hirisan limau purut (daun ni xleh masuk awal sgt, nnt pahit)
  9. kacau2 seketika kemudian bila everything dah well-blend... meaning dah masak la tu
  10. Tutupkan api... tuangkan ke atas ikan yg sedang menunngu dari td tu...
  11. kalo nk hiaskan ngan apa2.. letak la... can just letak hirisan carrot jek
  12. kemudian.. sila lah makan 


2 comments:

Cheq Sue said...

wallah...nampak sedaaaaapp aje... kat sini siakap buleh tahan mahal regenye

canteq said...

tq che sue... oo katne sana mahal ek... ciannye

Featured Post

Sup Tulang Sedap

sup tulang sedap Sup tulang! my faveret... in fact the whole family punya favorite so kalau masak sup tulang memang kena buat satu...